Najjači ruski zrakoplov postaje još jači: "Neprijatelj neće znati otkud dolazi, koliko ih ima i kako je stigao"

Otkako je počela masovna proizvodnja Suhoja Su-57 Felon (NATO naziv), za njega su najavljene brojne nadogradnje, od novih hipersoničnih raketa do mogućnosti kontrole čitavog roja vojnih dronova. Ipak, jedna ih nadogradnja, po zanimljivosti, nadilazi.

Branimir Vorša | 01.09.2020. / 16:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruski ratni zrakoplov pete generacije Suhoj Su-57 dobit će poseban zaštitni plašt koji će te zrakoplove štititi od lošeg vremena, ali i neželjene pažnje neprijateljskih radara. Prve nadogradnje te vrste bit će uvedene 2021. godine, prenose lokalni ruski mediji, pozivajući se na izvore iz ruske vojske i ruske vojne industrije.

Prema tim izvorima, zaštitni plašt će biti napravljen od polimera koji reflektiraju radarske signale, a sveki zrakoplov će ih pojedinačno dobiti više od deset odvojenih i specifično napravljenih prekrivača za trup, krila, pilotsku kabinu, stražnje stabilizatore, zračne usisnike, kotače i druge komponente.

Osim što će 57-ice biti praktički nevidljive na radaru, taj plašt, odnosno njegovi dijelovi štititi i vanjštinu zrakoplova, odnosno vanjsku elektroniku, uključujući i antene, senzore, radar, optičke i elektroničke sustave, od atmosferskih utjecaja.

General poručnik Valerij Gorbenko, bivši zapovjednik 4. armije ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, rekao je za Izvestia da će ti kompozitni plaštevi uskratiti potencijalnom neprijatelju informacije poput onih gdje su stacionirani ti zrakoplovi, koliko ih je, kao i otkud su premješteni.

Za sposobnost dodatne zaštite od utjecaja elemenata, Gorbenko je rekao da je to veliki bonus.

Suhoj trenutno radi na isporuci 76 Su-57s zrakoplova za rusko ministarstvo obrane.

Su-57 je prthodno poznat i kao PAK FA ili T-50, a riječ je o ratnom zrakoplovu pete generacije čije performanse u zraku ga stavljaju u klasu sperokretnih zrakoplova. Osim toga, ima i smanjen radarski odraz (uskoro će kao što je navedeno biti i potpuno prikriven) te najnoviju rusku avioniku i sustav naoružanja.

Taj je zrakoplov upotrebljen i u Siriji protiv ISIL-a, 2018. i 2019. godine.

Njegova cijena nije precizno izražena, ali ruski mediji pišu da iznosi oko 30,4 milijuna dolara po zrakoplovu. Za usporedbu, američki F-35 i njegove inačice su kudikamo skuplji zrakoplovi.

F-35A košta 77,9 milijuna dolara, F-35C 94,4 milijuna dolara, a F-35B čak 101,3 milijuna dolara.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti