Nakon 50 godina "lova", astronomi došli do rekordno velikog i neočekivanog otkrića

Astronomi su lovili ovakve objekte više od 50 godina. Našli su tisuće bljeđih, ali ovaj zapanjujuće svijetli objekt provukao se nezapaženo, rekao je glavni istraživač Christopher Onken.

Hina | 15.06.2022. / 11:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

  Astronomi su otkrili najbrže rastuću crnu rupu mase od tri milijarde Sunaca, koja svake sekunde troši ekvivalent jedne Zemlje i svijetli 7000 puta jače od naše galaksije, objavilo je u srijedu Australsko nacionalno sveučilište (ANU).

Sagittarius A* FOTO Astronomi objavili prvu fotografiju supermasivne crne rupe u središtu naše galaksije

Astronomi su lovili ovakve objekte više od 50 godina. Našli su tisuće bljeđih, ali ovaj zapanjujuće svijetli objekt provukao se nezapaženo, rekao je glavni istraživač Christopher Onken s ANU-a, nazvavši ga "vrlo velikom, neočekivanom iglom u plastu sijena."

Sada želimo znati zašto je ova crna rupa drugačija - je li se dogodilo nešto katastrofalno? Možda su se dvije velike galaksije urušile jedna u drugu, usmjeravajući puno materijala u crnu rupu kako bi je nahranili, rekao je Onken.

Koautor Christian Wolf nazvao je crnu rupu koja postavlja rekorde "izuzetnom".

Prilično smo uvjereni da ovaj rekord neće biti oboren. U biti nam je ponestalo neba gdje bi se ovakvi objekti mogli sakriti, rekao je.

Zviježđe Perzej Poslušajte kako zvuči crna rupa: NASA je pripremila zanimljiv i neobičan remix svemirskih zvukova

Orbite planeta u našem Sunčevom sustavu sve bi stale unutar horizonta događaja - granice crne rupe iz koje ništa ne može pobjeći, rekao je koautor Samuel Lai.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti