Nakon ruskog napada porasla je vrijednost kompanija za kibernetičku sigurnost

Jasno je kako ulazimo u razdoblje u kojem će se povećati broj kibernetičkih napada svih strana tako da će dodatno porasti potražnja za uslugama kibernetičke sigurnosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.02.2022. / 09:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ostvarilo se ono čega se cijeli svijet bojao - počeo je novi rat. Rusija je napala tenkovima, topništvom, zrakoplovima, helikopterima i pješaštvom, a sigurno je kako u virtualnom svijetu bukti i kibernetički rat. Već su zabilježeni veliki napadi na ukrajinsku infrastrukturu, a dok su u nekim gradovima zabilježeni problemi s internetom.

Slika nije dostupna Ukrajina na udaru kibernetičkih napada: Zapad nudi pomoć, no pitanje je koliko zaista može pomoći

Kako prenose američki mediji, predsjedniku Bidenu predloženi su planovi kako bi SAD mogla napasti Rusiju u kibernetičkom svijetu - prouzročiti im probleme s internetom, ali i kritičnom infrastrukturom poput elektrana, zaustaviti vlakove itd.

Naravno, trenutačno je teško predvidjeti kako će se stvari razvijati, no jedna je stvar sigurna - u narednom razdoblju možemo očekivati brojne kibernetičke aktivnosti i to od svih strana. Upravo zato jučer su na burzama značajno porasle vrijednosti kompanija za kibernetičku sigurnost. Dok su dionice većine tvrtki na početku jučerašnjeg trgovanja zakoračile u crveno zbog općenite nesigurnosti, investitorima je jako dobro jasno kako će u narednom razdoblju značajno porasti potražnja za uslugama kibernetičkih kompanija.

Dionice tvrtke Telos jučer su skočile za više od 20 posto, Palo Alto Networks i CrowdStrike porasli su za 13 posto, Mandiant za 12 posto itd.

Slika nije dostupna Diljem Europe raspoređen Kibernetički tim za brzo reagiranje, među njegovim stručnjacima i Hrvati

Tijekom ovog nestabilnog razdoblja sektor kibernetičke sigurnosti i dobro pozicionirane tvrtke koje nude takve usluge trebali bi biti u fokusu tehnoloških investitora, komentirao je za CNBC trenutačno stanje na burzi analitičar Wedbush Securitiesa Dan Ives. Naglasio je kako je očito da nas čeka razdoblje povećanog broja kibernetičkih napada te se tvrtke trebaju pripremiti za njih.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti