Službeno predstavljen najjači Nokijin smartphone – Nokia 8

Nokia 8 ima iste/slične opcije kao i najjači pametni telefoni konkurentskih kompanija, a donosi i mogućnost prijenosa videozapisa uživo istovremenim korištenjem prednje i stražnje kamere

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.08.2017. / 10:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon nekoliko mjeseci glasina o najjačem Nokijinu pametnom telefonu dosad, kompanija HMD Global napokon je službeno predstavila ovaj telefon koji na europskom tržištu očekujemo već tijekom sljedećeg mjeseca.

Većina tih glasina koje su objavljene pokazale su se točnima te i Nokia 8 ima iste/slične opcije kao i najjači pametni telefoni konkurentskih kompanija – ovaj telefon tako pokreće Snapdragon 835 procesor, ima 4 GB RAM-a, 64 GB memorije za pohranu podataka (dostupan je i utor za microSD memorijske kartice), ima dvije 13 MP kamere sa stražnje strane i jednu prednju 13 MP kameru za selfije te 3090 mAh bateriju s podrškom za Qualcommov Quick Charge 3.0 standard. Što se veličine ekrana tiče, dijagonala iznosi 5,3 inča uz rezoluciju od 2560x1440 piksela, operativni sustav bit će, naravno, Android (7.1.1), a cijena ovog telefona iznosit će 599 eura.

Iz HMD Globala napominju kako će Nokia 8, u skladu s njihovim ranijim najavama, raditi na čistoj verziji Androida te oni neće instalirati nikakav dodatni softver koji bi mogao usporiti rad operativnog sustava i telefona, zbog čega će telefon "imati jače performanse i brže nadogradnje" operativnog sustava u odnosu na konkurentske uređaje. Što se dizajna tiče, Nokia nije pratila jedan od velikih trendova na tržištu (ekrani bez rubova), telefon je cijeli napravljen od aluminija te na Business Insideru kažu kako nije niti tanak niti lagan te se "za njim neće okretati glave".

Jedna od zanimljivosti koje "osmica" donosi jest mogućnost live streaminga videa na YouTube ili Facebook korištenjem kamera s prednje i stražnje strane u isto vrijeme (ekran je tada podijeljen na dva dijela), što su u Nokiji nazvali "bothies".

Komentirajući predstavljanje novog telefona, u HMD Globalu rekli su kako su dosad prodali milijune telefona, no Nokia 8 njihov je prvi pokušaj na premium tržištu na kojem će se boriti s najjačim telefonima na svijetu te će biti zanimljivo vidjeti kakve će biti prve recenzije i dojmovi korisnika i koliko će HMD prodati telefona do kraja ove godine.

Izvor: Nokia


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti