NASA, ESA i JAXA udružile snage i pokazale kako je pandemija koronavirusa utjecala na Zemlju

Tri su agencije na projektu počele raditi još u travnju kad su znanstvenici prvi put primijetili jasne znakove promjena u prirodi i ljudskom ponašanju, a koje su direktna posljedica pandemije.

Martina Čizmić | 29.06.2020. / 13:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svemirske agencije udružile su snage kako bi proučile kako je i koliko pandemija koronavirusa utjecala na okoliš i ljudsko ponašanje. NASA, ESA (Europska svemirska agencija) i JAXA (Japanska agencija za istraživanje zračnog prostora) objedinile su dostupne podatke kako bi znanstvenici na jednom mjestu imali sve što im treba za proučavanje utjecaja pandemije koronavirusa na život na Zemlji.

Radi se o dosad neviđenoj suradnji iz koje je nastala stranica COVID-19 Earth Observation Dashboard, a koja objedinjuje podatke s različitih satelita i analitičke alate kako bi i obični građani mogli pratiti promjene u stopi zagađenosti zraka, kvaliteti vode, klimatske promjene, ekonomsku aktivnost i drugo.

Kako su istaknuli na predstavljanju projekta, taj će alat omogućiti jedinstven uvid u kratkoročne i dugoročne posljedice pandemije i mjera koje su pojedine zemlje uvele kako bi obuzdale epidemiju.

Tri su agencije na projektu počele raditi još u travnju kad su znanstvenici prvi put primijetili jasne znakove promjena u prirodi i ljudskom ponašanju, a koje su direktna posljedica pandemije.

Da je smanjenje ljudske aktivnosti pozitivno djelovalo na oporavak našeg okoliša, najbolje govore vijesti o povratku životinja u područja u kojima ih zbog ljudskih aktivnosti inače nema. No to su bili samo kratkotrajni učinci. Čim su se zemlje počele vraćati normalnom životu, kvaliteta zraka i vode, ali i prisutnost divljih životinja ponovno su smanjeni.

Iz sve tri agencije najavili su kako će nastaviti razvijati alat novim podacima kako bi znanstvenicima pružili što više informacija o tome kako je pandemija utjecala na ljude i njihov okoliš.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti