NASA kompletirala tim astronauta za prvu svemirsku misiju sa SpaceX-om

Već tijekom sljedećeg mjeseca astronauti bi prvi put sa SpaceX-om trebali krenuti u svemir, a kasnije ove godine Falcon 9 i Crew Dragon trebali bi odvesti i prve astronaute na dugoročnu misiju na ISS.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.04.2020. / 10:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon prekida programa Space Shuttle 2011. američki astronauti za putovanje na Međunarodnu svemirsku postaju ovise o ruskoj tehnologiji i njihovu Soyuzu. Situacija bi se uskoro ipak trebala promijeniti te bi najranije tijekom sljedećeg mjeseca, zahvaljujući SpaceX-u, dva astronauta trebala krenuti u testni let u letjelici "made in America".

Spajanje Crew Dragon i ISS-a NASA-ini astronauti uskoro bi po prvi puta trebali poletjeti u raketi Elona Muska

Svi dosadašnji testovi SpaceX-ova Falcona 9 i kapsule Crew Dragon pokazali su se uspješnima i sigurnima, zbog čega je Muskova kompanija dobila zeleno svjetlo za prvi let s ljudskom posadom. U kratkoj testnoj misiji dva astronauta Bob Behnken i Doug Hurley posjetit će Međunarodnu svemirsku postaju i na njoj boraviti, kako se sad čini, oko dva tjedna. Nakon toga, ako se testna misija pokaže uspješnom, krenut će prva dugoročna misija na ISS sa SpaceX-ovom raketom te bi takva putovanja s ljudskom posadom na ISS s vremenom trebala postati regularna, odnosno u potpunosti će zamijeniti Soyuz, barem za američke astronaute.

Dok će testna misija uključivati dva astronauta, iz NASA-e su jučer objavili kako će sljedeća misija uključivati četiri osobe koje će sa SpaceX-ovom raketom odletjeti na ISS. Pored već poznatih imena astronauta Michaela Hopkinsa i Victor Glovera Jr., u toj misiji sudjelovat će i japanski astronaut Soichi Noguchi te poznata astronautkinja Shannon Walker. I Noguchi i Walker svemirski su veterani koji su na ISS-u već proveli neko vrijeme tijekom 2009. i 2010. godine.

Slika nije dostupna Koronavirus sustigao i SpaceX: Počela prva otkazivanja letova u svemir

Lansiranje misije planirano je kasnije ove godine, a raketa Falcon 9 s kapsulom Crew Dragon i četiri astronauta poletjet će iz NASA-ina Kennedy Space Centera smještenog u Floridi.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti