NASA najavila otvaranje "hotela za robote" u svemiru

Lansiranje hotela očekuje se danas, a u tom spremištu bit će smještena dva robota koja će se brinuti za traženje potencijalnih pukotina na ISS-u.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.12.2019. / 07:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA se priprema za ovotjedno lansiranje novog tereta na Međunarodnu svemirsku postaju te su najavili da će već ovaj tjedan ISS-u pripojiti – hotel za robote. Naravno, nije riječ o klasičnom hotelu kako su ga u NASA-i nazvali, već o nekoj vrsti spremišta, odnosno garaže u koju će roboti biti pospremljeni dok čekaju odlazak u akciju.

Slika nije dostupna Budućnost letova na Mjesec: NASA predstavila postolje za meko slijetanje, a prvi teret bi mu trebali biti roveri

Prva dva "gosta" hotela bit će roboti nazvani Robotic External Leak Locators (RELL) te je riječ o uređajima zaduženima za traženje potencijalnih pukotina na svemirskoj postaji. Njihovo premještanje u poseban prostor razveselit će astronaute koji će sada imati više prostora unutar ISS-a tako da će se u postaji moći pohraniti druge stvari, ali imat će više mjesta za kretanje i istraživanja.

U novom spremištu roboti će biti sigurni od svemirske radijacije, mikrometeora i drugih svemirskih krhotina, a smještajem u poseban prostor višestruko će se ubrzati i olakšati proces pripreme i aktiviranja robota za vanjske uvjete. Trenutačno je potrebno više sati kalibracije ta dva robota za vanjske uvjete, no s njihovom pohranom u posebnom spremištu robotska ruka Dextre moći će ih lakše dohvatiti i poslati na posao.

Slika nije dostupna NASA testira lovca na izvanzemaljski život, a njegov način istraživanja doista je revolucionaran

Sam "hotel" nazvan je Robotic Tool Stowage (RiTS), a NASA ga je na ISS planirala lansirati jučer putem SpaceX-ove rakete Falcon 9, no zbog jakih vjetrova lansiranje je odgođeno za danas. Osim RiTS-a, s Muskovom raketom na svemirsku postaju šalju se i namirnice i različita oprema potrebna astronautima za život i istraživanje u svemiru.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti