"Naša ovisnost stvorila je najvećeg diktatora današnjice – Marka Zuckerberga"

Kontroverzna tema vezana uz kontrolu interneta dobila je novo poglavlje, i to vrlo zanimljivo.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 26.10.2017. / 07:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nije prvi puta. Vjerojatno ni zadnji. I sve je više onih koji smatraju kako se “čudovište” zvano Facebook otelo kontroli, preuzevši kontrolu nad “našim virtualnim životima”. Novi u nizu takvih istupa ponudio je osnivač legendarnog portala Pirate Bay Peter Sunde. Bez namjere diplomatskog prosipanja demagogije, bez skrivanja iza celofana onoga što se vrlo često tretira kao “politički korektan govor”, Sunde je poprilično pesimistično i krajnje defetistički progovorio o tome što je zapravo internet danas i u kakvom to virtualnom svijetu živimo.

Sve je pošlo krivo. Zapravo, ispravit ću se, sve što je moglo poći krivo - pošlo je krivo. I više nije pitanje što će se dogoditi u budućnosti, jer mi smo ovaj rat već izgubili, sada se sve svodi na kontrolu štete, rekao je Peter Sunde i objasnio na što konkretno misli. Sami smo odlučili centralizirati sve svoje podatke i gurnuti ih u ruke Marka Zuckerberga, koji je praktički najveći diktator današnjice, jer nitko njega nije izabrao da diktira put kojim se ide, iako to zapravo čini, smatra Sunde. I tu nije samo pitanje pojedinaca, nego i najmoćnijih zemalja.

Internet je inicijalno osmišljen kako bi bio decentraliziran, bez potpune kontrole, ali svi smo mi zapravo centralizirali cijelu tu priču, koja je nadrasla i sam internet, uvjeren je Sunde koji je dodatno objasnio u čemu je najveći problem. Mi više ne kreiramo, ne stvarno opipljive usluge i proizvode, sve je preseljeno u virtualni svijet, koji je opet centraliziran i pod kontrolom najvećih. Kada spominje najveće, Sunde misli na “veliku petorku; Google, Apple, Microsoft, Facebook i Amazon, koja je posljednjeg desetljeća kupila sve što je iole vrijedilo u svijetu tehnologije i jednostavno “usisala” potencijalno samostalne start-up kompanije.

Dotaknuo se Peter Sunde i autonomnih vozila, koja su trenutačno hit, a uskoro bi trebala postati standard u razvijenim zemljama.

Svi su super uzbuđeni kada se govori o autonomnim vozilima, ali jeste li razmislili tko posjeduje autonomna vozila? Odnosno, preciznije, tko ima kontrolu o informacijama kamo ta vozila idu, kuda smiju, kuda ne smiju…?! Ne, ja se u takvim vozilima nikako ne želim voziti, otvoren je Sunde, koji uopće ne skriva kako je, prema njegovu mišljenju, šansa za otvoreni internet bez kontrole “najvećih” odavno izgubljena.

Tu smo bitku izgubili odavno, prvenstveno zbog svoje naivnosti. Sada je kasno za povratak, kasno je za vjeru da se nešto može promijeniti. Jedina šansa da se velike kompanije, koje kontroliraju sve, pokušaju zaustaviti jest u tome da EU i SAD pokušaju zaustaviti i limitirati moć tih kompanija. Nažalost, niti EU niti SAD nemaju nikakve namjere napraviti to, a vi sami zaključite zašto. Cijela je ova priča poput ovisnosti o cigaretama, znamo da je loše, znamo da ne valja, znamo da je štetno, ali svejedno ne možemo prestati, zaključio je Peter Sunde u razgovoru za The Next Web.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti