Ne poštuju prometna pravila i kradu posao ljudima: New York potjerao robote s ulica

Ako se FedExovi roboti ponovno pojave na ulicama New Yorka, iz ureda gradonačelnika zaprijetili su njihovom zapljenom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.11.2019. / 09:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Velike kompanije već neko vrijeme testiraju moderne načine dostave u kojima se, umjesto ljudi, koriste dronovi i roboti. Proći će još dosta vremena dok takav način dostave postane uobičajen jer pred robotima su brojni izazovi, poput sigurnosti za ljude te poštivanja regulatornih obveza, no gotovo je sigurno da će u budućnosti moderna tehnologija zamijeniti ljude i na tom tržištu.

Slika nije dostupna "Viktorija" je stigla i upoznat će vas sa Zagrebačkom županijom

Jedna od kompanija koja testira dostavne robote jest i FedEx, čiji je robot Roxo, u sklopu usluge FedEx SameDay Bots, zadužen za brzu dostavu te će istog dana kada korisnici nešto naruče, robot te proizvode podići sa skladišta i dovesti im ih do kućnih vrata. Kao i ostale kompanije koje testiraju robote koji bi trebali zamijeniti ljude, i iz FedExa kažu da će njihovi autonomni roboti stvoriti nova radna mjesta, a koristit će ih kako bi povećali operativnu učinkovitost za svoje klijente.

Njihovi roboti nemaju dozvolu za testiranje u New Yorku, no nedavno su viđeni kako "koračaju" ulicama Velike Jabuke. Taj prizor nije se svidio nekim građanima, kao ni regulatornim tijelima odjela za promet. Njihovi odvjetnici odmah su reagirali i poslali pismo upozorenja FedExu u kojem ih upozoravaju da odmah uklone svoje robote s njihovih ulica. Naime, prema zakonu te savezne države, Roxo krši više prometnih pravila – motoriziranim vozilima zabranjeno se kretanje pločnicima te za upravljanje takvim vozilima jedna ruka uvijek treba biti na upravljaču.

Iz ureda gradonačelnika New Yorka poručili su kako ne samo da ti roboti predstavljaju opasnost na prenapučenim ulicama već će i uzeti poslove stanovnicima New Yorka. S njim se slaže i dio građana koji su svoje nezadovoljstvo izrazili putem društvenih mreža – dok se neki pitaju hoće li biti potrebna još jedna traka na zakrčenim cestama i pločnicima za autonomne robote, drugi su izrazili "neopisivu želju da ih udare".

Zatvor (Foto: Thinkstock) Zatvori će postati pametni, a zatvorenike će čuvati – roboti

Ako se roboti ponovno pojave na ulicama tog velegrada, iz ureda gradonačelnika najavljene su sankcije i kazne, uključujući i zapljenu imovine, što bi se moglo protumačiti i kao uhićenje robota. FedEx nije počeo s testiranjem robota u New Yorku, već su ih samo doveli za prezentaciju koja je održana, a s obzirom na to da reakcije na Roxa nisu baš bile pozitivne, čini se da ih ne trebamo tako skoro ponovno očekivati na ulicama toga grada.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti