Američki institut: Ne promijenimo li ubrzo nešto, do Nove godine u Hrvatskoj će od korone dnevno umirati više od 80 ljudi

Ukupno bismo do početka ožujka mogli imati čak 9000 umrlih od COVID-19, odnosno izgubit ćemo grad veličine Đurđevca.

Martina Čizmić | 19.11.2020. / 12:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Od COVID-19 u posljednja 24 sata umrlo je čak 49 osoba. To je ujedno i najveći broj umrlih otkako je proglašena epidemija COVID-19 u Hrvatskoj. 

S obzirom na to da se posljednjih dana broj umrlih povećava, pogledali smo kakve projekcije za Hrvatsku ima Neovisni institut za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) iz Washingtona. Institut koji prati podatke o zaraženima i umrlima od COVID-19, svoje procjene revidira svaka dva tjedna, a dosad je u nekoliko navrata imao veoma crne projekcije.

Podsjetimo, u rujnu su procjenjivali kako će dnevni broj umrlih do Nove godine biti 50 (brojka nadomak koje smo već sad), a da će ukupan broj umrlih biti 1267. U međuvremenu su revidirali te projekcije kako bi one odgovarale aktualnim brojkama, ali i dali nove procjene za sljedeća tri mjeseca. 

Trenutačne projekcije, koje pokrivaju period sve do 1. ožujka 2021. godine, nisu optimistične. Prema IHME-ovoj procjeni, ukupno bismo do početka ožujka mogli imati čak 9000 umrlih od COVID-19, odnosno izgubit ćemo grad veličine Đurđevca. Trenutačno taj broj iznosi 1200 ljudi i u skladu je s predviđanjima IHME-a.

Kratkoročno gledano, dnevna crna brojka umrlih do Nove godine mogla bi dosegnuti brojku od 82 osobe, a IHME predviđa da bismo najcrnje dane mogli imati oko sredine siječnja, kad bi dnevno moglo umirati oko 90 ljudi.

Pod uvjetom da se zadrže epidemiološke mjere koje su trenutačno na snazi i da građani jednako nastave (ne) poštivati te mjere, do Nove godine mogli bismo imati 12 tisuća zaraženih dnevno. Crne bi brojke nakon toga, s dolaskom proljeća i toplijeg vremena, trebale početi blago padati.

Poražavajuće je što IHME procjenjuje da trenutačno manje od 30 posto stanovništva u Hrvatskoj stalno nosi zaštitne maske u javnosti. Kad bi svi nosili maske, IHME procjenjuje, stopa zaraze pala bi za 30 ili više posto.

Hoće li strože mjere, o kojima Stožer razmišlja, polučiti kakve rezultate i smanjiti broj zaraženih i umrlih ili ćemo premašiti IHME-ove procjene, saznat ćemo u sljedećih nekoliko tjedana. 

Izvor: IHME

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti