Nedostaje vam zagrebački Advent? Doživite dašak adventskog ugođaja u proširenoj stvarnosti

"Virtualni božićni prozor" unosi dašak adventskog ugođaja u kojem mogu svi uživati.

Martina Čizmić | 05.12.2020. / 08:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) i startup Equinox Vision,  omogućila je građanima Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke i Pule uživanje u posebno kreiranim sadržajima Adventa Zagreb.

Riječ je o autorskim ilustracijama Zorana Đukića s motivima zagrebačkih adventskih starogradskih prozora predstavljenih kroz izložbu na otvorenom pod nazivom „Virtualni božićni prozori“. Equinox ih je pretvorio u animirane i interaktivne trodimenzionalne AR (Augmented Reality) objekte koji se korisnicima iscrtavaju u proširenoj stvarnosti na ekranu njihovog pametnog telefona.

Svi koji imaju pametne telefone mogu putem besplatne aplikacije Equinox XR vidjeti trodimenzionalne ilustracije prozora i interaktirati s njima na samoj lokaciji. Tako, ih korisnici mogu vidjeti pomoću kamere mobitela na: riječkom Korzu, splitskim Prokurativama i Trgu Gaje Bulata, osječkoj Tvrđi i pulskim Zlatnim vratima, a u Zagrebu na dvadesetak lokacije poput Trga bana Jelačića, Trga kralja Tomislava, jezera Jarun i Bundek, parka Maksimir i drugih. Dovoljno je instalirati aplikaciju s Google i Apple trgovin i otići na neku od lokacija na koje su postavljeni adventski sadržaji. Svoj osobni doživljaj izložbe i interakcije s postavljenim AR objektima, korisnici aplikacije mogu podijeliti na društvenim mrežama.

Na ovaj su način višestruko nagrađivani Advent Zagreb i TZGZ postali tehnološki lider koji je prepoznao AR, odnosno proširenu stvarnost, te platformu Equinox kao tehnologiju koja može ponuditi dodatnu vrijednost i interaktivnost postojećem turističkom proizvodu.

S obzirom da trenutna epidemiološka situacija ne dozvoljava veću realizaciju turističkog prometa te se Advent Zagreb održava u drugačijem obliku nego prijašnjih godina, s „Virtualnim božićnim prozorima“ donosimo dašak našeg adventskog ugođaja u kojem svi možemo odgovorno uživati. Kako ljudi više borave u svojim kvartovima, tako se ovogodišnji motivi Adventa mogu pronaći na širem području Zagreba. Osim toga, prisutni smo i u četiri hrvatska grada jer želimo barem djelić Adventa prezentirati svima onima koji ne mogu putovati. Turističku ponudu moramo prilagoditi novonastalim uvjetima, a ovakve inovacije omogućuju nam stvaranje dodatne vrijednosti, atraktivnosti, ali i pojavnosti našeg najpoznatijeg turističkog proizvoda, izjavila je dr.sc. Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Snaga platforme Equinox leži u lakom i brzom objavljivanju najrazličitijih animiranih i interaktivnih AR sadržaja – fotografija, video-zapisa, 3D likova – koje moguće pregledavati na smartfonima, najraširenijim uređajima koje svatko ima u džepu. Za razliku od jednokratnih AR aplikacija koje se dugotrajno i mukotrpno razvijaju za svaki AR projekt zasebno od nule, platforma Equinox omogućuje svakodnevno objavljivanje AR sadržaja na način blizak onome društvenih mreža, izjavio je Ivan Voras, suosnivač tvrtke Equinox Vision.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti