Neka vam tehnologija i sunce budu prijatelji za bezbrižno uživanje

Ljetno uživanje na suncu nešto je u čemu svi uživamo, ali treba biti iznimno oprezan

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 08.08.2017. / 11:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ljeto je godišnje doba koje, uglavnom, svi obožavaju jer sa sobom nosi valove čistog uživanja, pod uvjetom da možete šmugnuti negdje gdje će vas dočekati samo sunce, more i odmor. Naravno da je nemoguće odoljeti čarima ljeta, ali uz sve dobre stvari koje ovo najtoplije godišnje doba sa sobom donosi, potrebno je biti oprezan. Iako je sunce jedan od izvora života i preduvjet zdravlja, iako je dokazano da vitamin D, koji prirodno dobivamo upravo iz Sunca našem organizmu donosi jedan od temelja zdravlja, prekomjerno izlaganje suncu može biti itekako opasno.

Ponekad se, naravno, u vrtlogu užitka zaboravimo, pa na suncu provodimo više vremena nego što bi trebalo i tako narušavamo svoje zdravlje, jer se suočavamo s neugodnim opeklinama koje nam uništavaju godišnje odmore, a dugoročno mogu biti itekako opasne. Da biste izbjegli takav scenarij, koji je zadnje što želite u ovim toplim, zapravo vrelim ljetnim danima, dovoljno je iskoristiti tehnologiju koju već ionako imate. U današnje vrijeme ima pregršt dobrih i kvalitetnih aplikacija koje će vam pomoći da se zaštitite od sunca i ujedno vas podsjetiti kada je dosegnut limit boravka pod štetnim UV-zrakama.

Primarna namjena ovih aplikacija upravo je ljetno okruženje, ali to naravno nikako ne znači da ih ne možete i nećete koristiti u bilo kojem dijelu godine ako planirate dulji boravak na suncu. Primjerice, ako ste ljubitelj skijanja, zimsko sunce može jednako, možda čak i više oštetiti vašu kožu ako mu se prekomjerno izlažete, stoga je neku od ovih aplikacija iznimno korisno imati na svojem pametnom telefonu, s obzirom na to da su njihove prednosti višestruke. Uvijek će biti uz vas, uvijek će vam točno i precizno reći koliki je UV-indeks i kada je vrijeme da se maknete sa sunca ili se dodatno zaštitite…

Mi vam donosimo samo neke od potencijalnih izbora, koje su prema ocjenama korisnika operativnih sustava Android ili iOS dobile dobre ocjene, a ako vam nijedna od navedenih ne bude odgovarala, svakako potražite neku od dostupnih aplikacija na repozitorijima AppStore ili GooglePlay Store.

My UV Patch iza kojega stoji kompanija LA ROCHE-POSAY donosi vam mogućnost kombinacije vodootpornog i diskretnog flastera koji će u kombinaciji s aplikacijom na vašem pametnom telefonu reći kada je vrijeme da se maknete s vrelog sunca. Aplikacija je dostupna za Android i iOS.

Idući je izbor aplikacija UVLens koja ne radi u paru s flasterom, ali je također iznimno precizna i detaljna, stoga ćete pomoću nje, ako pratite upute, sugestije i podsjetnike, svoj boravak na suncu planirati tako da ne ostavlja negativan trag na vašoj koži i zdravlju općenito. Aplikacija UVLens ima zaista brojne opcije, a dostupna je za preuzimanje na repozitoriju Google Play Store za Android uređaje, odnosno AppStore za Appleovu mobilnu platformu iOS. Mjerenje UV-indeksa, sugestije za dodatnu zaštitu, vrijeme koje možete sigurno provesti na suncu, sve na jednom mjestu…

Slično funkcionira i QSun, još jedan komad softvera koji će vam pomoći da znate kakva je situacija s UV-zračenjem i koliko vremena sigurno možete provesti na suncu bez ikakva rizika… Tu je i detaljna mapa točne lokacije korisnika i njegove bliže okolice koja u realnom vremenu prikazuje razinu UV-zračenja, uz neizbježnu prognozu i detaljne preporuke o tome što je potrebno da biste se u potpunosti zaštitili. Kao i sve ostale aplikacije ove vrste i namjene, QSun možete koristiti na Googleovu Androidu odnosno Appleovu operativnom sustavu iOS.

Ovo je, dakako, samo mali izbor onoga što se u svijetu tehnologije nudi kao dodatna pomoć kada je u pitanju zaštita od sunca, jer važno je da i ljeti, ali i u svakom drugom godišnjem dobu, budemo sigurni i oprezni.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti