Nema više laganja oko godina na Instagramu: Dob korisnika provjeravat će umjetna inteligencija

Korisnici Instagrama morat će snimiti videoselfi koji će analizirati poseban program baziran na AI - cilj je spriječiti da se maloljetnicima prikazuje sadržaj za one iznad 18.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.06.2022. / 09:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Instagram je promijenio pravila oko prikazivanja sadržaja za tinejdžere kako bi zaštitio maloljetnike od štetnog sadržaja na svojoj mreži, no mladi takva pravila zaobilaze bez većih problema, promjenama datuma rođenja. No takvom obliku varanja Instagrama uskoro stiže kraj, barem za korisnike u SAD-u te će ova društvena mreža u Americi početi s primjenom novih metoda s kojima bi trebali potvrditi točnu dob korisnika.

Slika nije dostupna Pripremite se: Meta je promijenila pravila privatnosti na Facebooku, Instagramu...

Jedna od te tri metode za mnoge bi mogla biti kontroverzna jer uključuje - snimanje videoselfija. Ostale dvije metode uključuju upload osobne iskaznice s kojom mladi mogu potvrditi koliko godina imaju, a druga je da njihove godine potvrde tri punoljetne osobe koje imaju svoje profile na Instagramu.

Za prepoznavanje godina putem snimljenih selfija, Meta će koristiti usluge britanske kompanije Yoti. Njihova tehnologija bazirana na umjetnoj inteligenciji može s priličnom točnošću odrediti dob osobe na temelju njihove fotografije i videozapisa. Prema dosadašnjim istraživanjima, greška u godinama za djecu između 6 i 12 godina iznosi samo 1,36 godina, dok ta brojka za mlade između 13 i 19 godina iznosi 1,52 godine.

Dakle, tehnologija bi svoj posao trebala obaviti prilično točno i precizno, a nakon prepoznavanja godina, obje će kompanije obrisati snimljeni selfie. Iz Mete posebno naglašavaju kako ovdje nije riječ o prepoznavanju identiteta osoba, već samo analizi na temelju koje se određuje dob osoba.

Nove bi metode, kažu iz Mete, trebale omogućiti da se maloljetnim korisnicima prikaže sadržaj koji je primjeren za njihovu dob i tako ih zaštititi od sadržaja koji može biti štetan za njih.

Slika nije dostupna Instagram "preklinje" kreatore sadržaja da prestanu dijeliti objave s TikToka, najavili i obračun s onima koji to nastave raditi

Osim toga, Instagram je ranije uveo nove alate s kojim roditelji i skrbnici mogu nadzirati ponašanje maloljetnika na ovoj društvenoj mreži te podesiti ograničenja korištenja. Također, ako budu previše gledali sličan sadržaj na Instagramu, sama će ih platforma potaknuti da malo “šaraju” i gledaju drugu vrstu sadržaja, odnosno da se malo odmore od mreže ako pretjeraju sa skrolanjem.

Izvor: AP News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti