Nesigurni Wi-Fi: FBI upozorava na "napade zlog blizanca" pri surfanju internetom

Umjesto hotelskog Wi-Fija, kako bi zaštitili svoju privatnost i sigurnost, iz FBI-a savjetuju korištenje mobilnog interneta, odnosno mobilnih routera.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.10.2020. / 12:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz FBI-a su i ranije upozoravali na opasnosti surfanja internetom u hotelima, na aerodromima, restoranima i drugim javnim mjestima jer bi, zbog nesigurnih Wi-Fi mreža, osjetljivi korisnički podaci mogli biti ugroženi i pasti u ruke hakera. Ovaj tjedan objavili su novo ozbiljno upozorenje, a razlog je to što je sve više hotela, pokušavajući spasiti situaciju u kojoj nemaju dovoljno gostiju, svoje sobe počelo nuditi osobama koje rade s udaljenog mjesta.

Dakle, za one koji trenutačno ne mogu raditi iz ureda zbog dobro poznatih razloga, a u svoja četiri zida nemaju uvjete za rad (spori internet, ukućani, djeca itd.), privremeno radno mjesto mogu pronaći u hotelskim sobama.

Slika nije dostupna Upozorenje iz FBI-a: Ako idete na putovanje i trebate internet, ovo nikako nemojte raditi

Osim prostora u kojem se može neometano raditi, hoteli zaposlenike mame i drugim pogodnostima poput brzog Wi-Fija. No na to računaju i hakeri kojima su hotelske mreže česta meta zbog velikog broja gostiju koji (inače, a ne u doba pandemije) odsjedaju u njima.

Također, pogotovo je popularan tzv. napad zlog blizanca u kojem hakeri naprave mrežu koja ima jako slično ime kao i hotelska mreža i za koju nije potrebna šifra pa ih je lako zamijeniti. Ako se korisnici spoje na takvu mrežu, hakerima će na pladnju pružiti sve svoje podatke, osobne informacije, dopisivanja, fotografije itd. Ne treba ni spominjati kakve to probleme može izazvati korisnicima.

Slika nije dostupna Sigurnosni savjeti NSA: Ako želite sigurno koristiti smartphone, ovo su opcije koje morate isključiti

Zato je mnogo sigurniji način prilikom rada iz hotela koristiti vlastiti mobilni internet (bilo putem mobitela, bilo putem posebnih mobilnih rutera) i pri tome koristiti VPN, savjetuju iz FBI-a. Za one koji su koristili ili namjeravaju koristiti hotelski Wi-Fi ili neki drugi besplatni pristup WiFi mreži s javnog mjesta, iz FBI-a savjetuju da obrate pažnju na određene znakove upozorenja koji upućuju na hakerski napad. Npr. ako se baterija na mobitelu brže prazni, telefon je usporen, ako se aplikacije same lansiraju ili internetske stranice same otvaraju, ako odjednom počnete dobivati veliki broj neželjenih mailova, poruka, poziva itd.

Izvor: PC Mag
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti