Nešto potpuno drugačije? Možemo očekivati nove Microsoftove telefone

"Siguran sam kako ćemo napraviti još telefona, ali oni neće biti poput današnjih telefona", izjavio je u nedavnom intervjuu izvršni direktor Microsofta Satya Nadella

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.05.2017. / 09:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Microsoft se godinama trudio postati treći igrač na mobilnom tržištu na kojem dominiraju iPhone i Androidi, no nakon potrošenih milijardi dolara (samo ukupan trošak akvizicije Nokije koji uključuje i troškove restrukturiranja i otpremnina otpuštenim zaposlenicima iznosi oko 8 milijardi dolara) i razvoj novih verzija operativnih sustava, udio mobilnih Windowsa na ovom tržištu iznosi oko 0,3 posto te se i dalje smanjuje. Čini se kako je izvršni direktor Microsofta Satya Nadella digao ruke od novih Lumia telefona i dosadašnjeg načina poslovanja na mobilnom tržištu, no to ne znači da su pametni telefoni prekrižena priča za ovu kompaniju.

Naime, kako su prenijeli na Business Insideru, u nedavnom intervju za jedan podcast Nadella je rekao kako njegova kompanija, usprkos svim dosadašnjim problemima, još nije spremna odustati od tržišta pametnih telefona. "Siguran sam kako ćemo napraviti još telefona, ali oni neće biti poput današnjih telefona", rekao je Nadella i na taj način poručio kako pripremaju nešto drugačije u odnosu na klasične konkurente uređajima poput Samsungovih Galaxy S telefona ili iPhonea. Dodao je kako na tržištu pametnih telefona žele slijediti sličan put kao i na tržištu tableta, odnosno hibridnih uređaja – dok je većina uređaja predstavljala klasične tablete, Microsoft se prije nekoliko godina odlučio za predstavljanje Surface Pro hibridnog uređaja koji se može koristiti kao tablet i kao prijenosno računalo te je za mnoge tehnološke novinare ovo jedan od boljih uređaja na tržištu. Kakav bi novitet Microsoft mogao predstaviti na mobilnom tržištu nije poznato, kao što nije poznato kada bi Nadella mogao predstaviti Surface Phone, no prema nekim glasinama (naravno, neslužbenim), to bi mogao biti telefon koji bi se mogao povezati s tipkovnicom, mišem i monitorom i onda koristiti kao Windows 10 računalo.

Iako ova opcija (Continuum) već postoji na telefonima koje pokreću Windowsi, ona ipak ima neka ograničenja, dok bi se na Surface Phoneu, navodno, mogle pokretati aplikacije za klasična računala tako da bi ovo bio i telefon i PC te bi se upravo s ovom opcijom Microsoftov pametni telefon razlikovao od konkurentskih uređaja koje pokreće Android i iPhonea. Naravno, još jednom treba napomenuti kako je riječ o glasinama, no s obzirom na nedavne Nadelline izjave, ovdje bi mogli primijeniti poslovicu – gdje ima dima, ima i vatre!

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti