Nevjerojatan izum: Znanstvenici za mobilne uređaje razvili materijal koji se sam popravlja

Revolucionarni novi materijal ima sposobnost samoreparacije i to ne uključuje samo popravak štete od ogrebotina i posjekotina...

Monika Nožić Monika Nožinić | 06.04.2017. / 16:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici Riverside Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su materijal koji sam popravlja ogrebotine i oštećenja, a budući da je proziran i nevidljiv, može se koristiti i za zaslone mobilnih telefona.

Oštećen zaslon i duboke ogrebotine najveći su strahovi svih vlasnika skupocjenih telefona. Novi materijal uklonio bi oba straha jer može popraviti sve ogrebotine, a u slučaju pucanja ili oštećenja, za manje od 24 sata može ponovno spojiti dva polomljena dijela, što je ujedno i njegova najveća prednost.

Konduktivni materijal nalik na gumu izrađen je od rastezljivog sintetičkog polimera i soli, čiji se dijelovi međusobno vežu ion-dipolnom vezom koja nastaje između iona i dipolne molekule. Materijal se može rastegnuti do 50 puta više u odnosu na svoju uobičajenu veličinu. Kada se materijal polomi, prereže ili zagrebe, ioni i molekule se međusobno privlače i "zarastaju".

Do sada je već bilo nekoliko pokušaja kreiranja zaslona koji se samostalno popravljaju, a najnovije istraživanje bi ovo konačno moglo učiniti mogućim.

Voditelj znanstvenog tima, prof. Chao Wang, predviđa da će se ovaj materijal na zaslonima telefona početi koristiti do 2020. godine. "Samoizliječivi materijali možda se čine daleko od stvarne upotrebe, ali vjerujem da će se vrlo brzo pojaviti u telefonima. Za tri godine, sve više ovakvih proizvoda pojavljivat će se na tržištu i oni će promijeniti našu svakodnevicu", rekao je prof. Wang.

Pogledajte videozapis:

Izvor: NextPowerUp

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti