Ništa od posla desetljeća za Microsoft: Pentagon poništio ugovor vrijedan 10 milijardi dolara

Američko ministarstvo obrane poništilo je kontroverzni ugovor s Microsoftom vrijedan 10 milijardi dolara o izradi sustava računalnog oblaka za američku vojsku. Microsoft je taj ugovor dobio ispred konkurentskog Amazona tijekom administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Branimir Vorša | 07.07.2021. / 11:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Takozvani JEDI ugovor (Joint Enterprise Defense Infrastructure) između američkog ministarstva obrane i Microsofta je poništen, a američka vojska dat će novi zahtjev za nadogradnju JWCC ugovora (Joint Warfighting Cloud Capability) prema Microsoftu i Amazonu.

Provedba sad već poništenog JEDI ugovora značila bi Microsoftovu izgradnju sustava pohrane osjetljivih vojnih podataka i tehnologije u oblaku, za što bi dobili ukupno 10 milijardi dolara u deset godina.

Kad je Microsoft dobio daj ugovor ispred Amazona 2019. godine, to je izazvalo određene kontroverze jer su stručnjaci bili iznenađeni zbog toga što su vidjeli Amazon kao jačeg kandidata za dobivanje tog ugovora. Naime, na Amazonov Web Services široko se gleda kao na tržišnog lidera u industriji računarstva u oblaku.

Amazon je odluku američkog ministarstva obrane doveo u pitanje podigavši tužbu s argumentom da bivši američki predsjednik Donald Trump nije volio tadašnjeg šefa Amazona Jeffa Bezosa.

U međuvremenu je Pentagon poništio ugovor te namjerava prikupiti nove ponude za novi ugovor od obiju kompanija.

U obrazloženju odluke američko ministarstvo obrane navelo je da JEDI ugovor više ne zadovoljava potrebe koje treba ispuniti, zbog stalno razvijajućih zahtjeva, povećane očuvanosti oblaka i napretka te industrije.

Naveli su da će prihvatiti ponude i od drugih pružatelja usluga računarstva u oblaku koji zadovoljavaju uvjete američkog ministarstva obrane.

Reakcija iz Microsofta na donesenu odluku zapravo je blagonaklona te su u objavi na blogu naveli da razumiju razloge zbog kojih je američka vojska poništila ugovor. No i dalje smatraju da su najbolji izbor za taj posao.

Sigurnost SAD-a važnija je od bilo kojeg pojedinog ugovora i znamo da će Microsoft dobro poslovati ako i država dobro funkcionira... Poštujemo i prihvaćamo odluku ministarstva obrane da krene drugim putem kako bi osiguralo tehnologiju neophodnu za sigurnost misija, piše u objavi na Microsoftovu blogu.

S odlukom se, naravno, složio i Amazon, a njegov je glasnogovornik još jednom napomenuo kako je prethodni ugovor dodijeljen Microsoftu temeljem vanjskog utjecaja kojem nema mjesta u državnoj nabavi.

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti