Nitko nije mogao vjerovati: Direktori Applea ostali su šokirani kada su saznali rezultate testova novih procesora

Uskoro počinje prodaja prva tri računala s novim Appleovim procesorima, a njihove su performanse iznenadile i direktore u kompanijama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.11.2020. / 12:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svi ljubitelji Applea dobro znaju što znači izraz “One more thing” i koliku težinu nosi te svaki put kada se spomene “još jedna stvar”, očekivanja su jako velika. Kada je Apple konferenciju koja je održana prije dva dana najavio upravo pod tim sloganom, mnogi su se ponadali kako Cook ima neki tajni adut u rukavu te da će, pored prvih procesora za računala, predstaviti i neki novi gadget.

Slika nije dostupna Baterija na prijenosnicima trajat će i do 20 sati: Apple predstavio vlastiti čip i tri nova računala s kojima kreće u osvajanje tržišta

No Apple je ipak predstavio “samo” svoje prve procesore i tri računala s čipsetom M1 koja se, dizajnom i softverom, ne razlikuju previše od postojećih modela. Prema informacijama koje možemo pročitati na mreži, čini se kako bi novi procesor zaista mogao imati značaj “jedne nove stvari” jer se pokazao toliko snažnim i moćnim, a s druge strane učinkovitim i štedljivim da su rezultati testiranja šokirali i ekipu u Appleu. Trojica Appleovaca na visokim pozicijama, uključujući i dobro poznatog Craiga Federighija razgovarali su s novinarima The Independenta o novim procesorima i svu su izrazili svoje oduševljenje s hardverom koji su razvili.

Nakon prvih testiranja snage procesora i izdržljivosti baterije, ekipa u Appleu ostala je prilično šokirana jer su testovi pokazali bolje rezultate nego što su njihovi inženjeri mislili da ih je moguće ostvariti. Nisam mogao vjerovati, rekao je šef marketinga Greg `Joz´Joswiak kako se osjećao kada je vidio rezultate testova. Uobičajeni napredak računalnih performansi i procesorskih brzina iznosi 20 do 30 posto, no u Appleovom slučaju da se brojka može pomnožiti s deset, odnosno čak 11 puta za neke zadatke, komentirali su na The Independentu.

Slični su bili i komentari na prve rezultate trajanja baterije te se Federighi našalio rekavši kako je mislio da imaju ljude koji znaju procijeniti takve stvari - procjene su bile puno slabije u odnosu na stvarne rezultate.

Slika nije dostupna Šire se prve glasine o iPhoneu koji će Apple predstaviti sljedeće godine: Čini se kako bi broj 13 za njih mogao biti sretan

Brojke i performanse čipseta M1, nije teško zaključiti, i više su nego ohrabrujuće pa je jasno zašto u kompaniji hardver na kojem su radili godinama smatraju revolucionarnim i temeljem njihovih budućih aktivnosti. Nakon dva prijenosnika i Mac minija, u budućnosti nove procesore možemo očekivati i u drugim računalima, uključujući i iMacove. Cijela tranzicija trebala bi trajati oko dvije godine te bi od kraja 2022. ili od 2023. Apple trebao prodavati samo računala s vlastitim hardverom i čipovima iz serije M (jasno je kako nakon M1 stiže M2, M3 itd. koji će biti još napredniji).

Izvor: The Independent
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti