Njemačka će ipak dopustiti Huaweiju da sudjeluje u izgradnji 5G mreže?

Ministar unutarnjih poslova, Horst Seehofer, istaknuo je kako bi isključivanje kineskih dobavljača telekomunikacijske opreme iz procesa izgradnje 5G mreže mogao usporiti cijeli proces i odgoditi uvođenje nove tehnologije za nekoliko godina.

Martina Čizmić | 12.08.2020. / 17:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok Velika Britanija izbacuje Huawei iz svoje mobilne mreže, u Njemačkoj baš i nisu skloni takvim drastičnim potezima. Njemačka je vlada u nekoliko navrata isticala kako ne žele nikoga isključiti zbog nečeg što bi se moglo dogoditi, ali ni zbog države iz koje dolaze. Također, napomenuli su kako će zbog sigurnosti buduće 5G mreže u Njemačkoj, poticati da se odabire više dobavljača telekomunikacijske opreme.

Slika nije dostupna Velika Britanija dala pedalu Huaweijevoj 5G mreži: Mora nestati iz zemlje do 2027. godine

No, čini se kako je njemačka vlada svoj stav odlučila pretočiti i u zakon. Prema pisanju Frankfurter Allgemeine Zeitunga, Državni ured za informacijsku sigurnost (BSI) Njemačke sastavio je katalog uvjeta za odabir dobavljača telekomunikacijske opreme koji ide na ruku i kineskom Huaweiju. Kako navodi FAZ, BSI će najprije provjeriti tehnologiju za razvoj 5G mreže, nakon čega će uslijediti odluka o njezinom korištenju. Katalog sigurnosnih mjere bit će usvojen i pridodan Zakonu o telekomunikacijama, nakon što prođe provjeru u EU, najavili su iz ureda.

5G mobilni komunikacijski standard je ključni tehnološki temelj za uspješnu digitalizaciju. Preduvjet za to je uravnotežena razina informacijske sigurnosti kao dio sveobuhvatnog upravljanja rizikom. Upravo stoga, kao glavni federalni regulator za kibernetičku sigurnost, stvorili smo novi sigurnosni katalog kako bismo osigurali da se mogu postaviti i upogoniti moderne, snažne i sigurne 5G mreže, istaknula je Arne Schönbohm, predsjednica Državnog ureda za informacijsku sigurnost.

Prema FAZ-ovim informacijama, koncept „političke pouzdanosti“ bit će dio zakona, a proizvođača opreme bit će moguće odbiti čak i ako zadovolji sve sigurnosne provjere. Razlog eventualnog odbijanja mogao bi biti uzajamno iskazivanje zabrinutosti o „političkoj pouzdanosti“ pružatelja usluge od strane Ureda saveznog kancelara, ministarstva unutarnjih i vanjskih poslova te ministarstva gospodarstva.

Slika nije dostupna Velika Britanija dala pedalu Huaweijevoj 5G mreži: Mora nestati iz zemlje do 2027. godine

Međutim, ističu u FAZ-u, takav scenarij je za Huawei gotovo nemoguć s obzirom da su iz Ureda saveznog kancelara i ministarstva gospodarstva više puta govorili da razlog zabrane Huaweijeve opreme ne može biti temeljen samo na činjenici da je riječ o kineskoj kompaniji. I ministar unutarnjih poslova, Horst Seehofer, također je protiv isključenja Huaweijeve opreme iz procesa razvoja 5G tehnologije u Njemačkoj. On je istaknuo kako bi isključivanje kineskih dobavljača telekomunikacijske opreme iz procesa izgradnje 5G mreže mogao usporiti cijeli proces i odgoditi uvođenje nove tehnologije za nekoliko godina. 

Čini se kako je Njemačka sklonija gospodarskom napretku i digitaliziciji, a ne političkim igrama na svjetskoj pozornici. 

Izvor: FAZ

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti