Povratak legende: Može li Nokia vratiti stari sjaj i ugroziti Apple i Samsung?

Prva 'nova' Nokia uređaj je srednje kategorije, a mediji nagađaju kako će ova kompanija u budućnosti predstaviti smartphone s kojim će konkurirati najjačima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.01.2017. / 08:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je HMD otkupio prava na Nokijin brand, ova je kompanija danas predstavila prvi pametni telefon, a ako su glasine koje kruže internetom posljednjih mjeseci istinite, ovo je prvi od pet modela s logom Nokije koje možemo očekivati tijekom godine. U ovoj kompaniji na početku su se odlučili za uređaj iz srednje kategorije relativno povoljne cijene koji će se na početku prodavati samo na kineskom tržištu po cijeni od oko 245 dolara. Nokia 6 radi na Qualcommovom Snapdragon procesoru (model Snapdragon 430), ima 4GB RAM-a i 64GB interne memorije koja se može proširiti microSD memorijskim karticama. Dijagonala ekrana iznosi 5,5 inča uz Full HD rezoluciju, rezolucija stražnje kamere iznosi 16MP, s prednje strane nalazi se 8MP kamera za selfije, kapacitet baterije iznosi 3,000mAh, a operativni sustav koji pokreće ovaj smartphone je, naravno, Android – i to posljednja verzija 7.0 Nougat.

Jedan od najvećih problema Nokije u ovom desetljeću, a možda i jedan od razloga njene propasti bio je upravo operativni sustav jer su se u ovoj kompaniji, umjesto Androida, odlučili na mobilne Windowse (kada su predstavili modele s Androidom već je bilo kasno) te u HMD-u nisu htjeli eksperimentirati s operativnim sustavima i odmah su se odlučili za Android. Bit će zanimljivo vidjeti kako će korisnici reagirati na kombinaciju dobro poznatog branda i relativno povoljne cijene i može li ovaj telefon biti prvi korak povratka Nokije na tržište pametnih telefona. Glasine kažu da bi i sljedeći njihovi modeli također trebali biti telefoni iz srednje kategorije s dobrim omjerom cijene i kvalitete, a neki mediji nagađaju kako bi nakon toga mogli krenuti i u bitku s najvećim mobilnim kompanijama i predstaviti uređaj koji bi mogao konkurirati iPhoneu i Galaxy S telefonima. Prodaja Nokije 6 počinje uskoro, a službenu najavu novih modela ove kompanije možemo očekivati uskoro, na Mobile World Congressu koji se krajem veljače održava u Barceloni i na kojem očekujemo predstavljanje brojnih novih pametnih telefona.  

Izvor: Forbes

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti