Nova generacija pametnih telefona: Podnose padove, prašinu, a može ih se i prati dezinfekcijskim sredstvima

Cilj je bio dizajnirati mobilni telefon koji se bez problema može nositi sa svim izazovima s kojima se korisnici susreću svaki dan, i u gradu i tijekom brojnih avantura u prirodi.

Martina Čizmić | 18.06.2021. / 09:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U posljednje vrijeme proizvođači pametnih telefona okrenuli su se ugradnji različitih senzora i mogućnosti koje su, mogli bismo reći, u skladu s vremenom. Tako su se pojavili pametni telefoni s termokamerama, koji mogu mjeriti otkucaje srca, frekvenciju disanja i slično. 

No neki su se proizvođači pozabavili i činjenicom da smo u pandemiji posebnu važnost stavljali na dezinfekciju svega oko nas, pa tako i naših pametnih telefona. I dok su neki uređaji, zbog svoje napredne tehnologije prilično osjetljivi, drugi se diče upravo svojom robusnošću i izdržljivošću. Dovoljno je reći da 34 posto vlasnika ošteti ili uništi svoje pametne telefone tijekom korištenja, a popravak je često skuplji od kupovine novog uređaja. 

Motorola je, kako bi stvorila novu klasu uređaja, koji će biti izdržljivi i otporni na svakodnevne izazove (čak i kod najnespretnijih ili najzahtjevnijih korisnika), sklopila partnerstvo s grupom Bullitt, koja je već osmislila niz izdržljivih mobilnih telefona za neke druge proizvođače.

Kako su istaknuli, cilj je bio dizajnirati mobilni telefon koji se bez problema može nositi sa svim izazovima s kojima se korisnici susreću svaki dan, i u gradu i tijekom brojnih avantura u prirodi.

Novi uređaj Motorola Defy temeljito je testiran ne bi li mogao izdržati sve izazovne situacije u kojima se može zateći. Otporan je na vodu, ima IP68 certifikat i može se uroniti u vodu do 1,5 metara dubine u trajanju do 35 minuta zahvaljujući posebnom kućištu s dvostrukom zaštitom. Može izdržati i padove s visine od 1,8 metara i certificiran je u skladu s vojnim standardima MILSPEC 810H nakon što je testirana njegova izdržljivost u ekstremnim uvjetima, pri vibracijama i na crash testovima.

Iz Motorole ističu da Defy podnosi pranje podjednako često kao što se peru ruke. Doslovno ga je dovoljno gurnuti pod toplu vodu i oprati blagim sapunom ili dezinfekcijskim sredstvom. 

Posebno su se pohvalili činjenicom da Motorola Defy ispunjava vojni standard zaštite, MIL-SPEC 810H, što ga čini otpornim na ekstremne temperature, vibraciju i ispadanje. 

Uz to što je izdržljiv, Motorola Defy ima i sve ostalo što jedan pametni telefon treba imati - kameru od 48 MP f/1.8 4 s tehnologijom Quad Pixel, 2 MP dubinski i 2 MP makrosenzor te 8 MP prednju kameru  i HD+ 6,5-inčni zaslon s Corning Gorilla Glass Victus. Uz to, treba spomenuti i bateriju od 5000 mAh koja podržava TurboPower punjenje, a koja bi trebala moći izdržati dva dana korištenja. Pogoni ga procesor Qualcomm SD662 2GHz s 8 jezgara, ima 4GB RAM-a i 64 GB prostora za pohranu. Tu je i, već dobro poznati, Motorolin gumb koji je moguće programirati za ispunjavanje određenih funkcija s opcijom Push to Talk, a one koji vole klasiku razveselit će informacija da ima i vodootporni utor za 3,5-milimetarske slušalice.

U oči upada posebna vezica za nošenje oko zgloba, koja može spriječiti nezgodne trenutke kad mobitel jednostavno isklizne i krene prema podu. 

Prema trenutačno dostupnim informacijama, na europska tržišta stiže tijekom ljeta, a preporučena cijena je 329 eura, odnosno oko 2500 kuna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti