Nova prevara pokazuje koliko je deepfake tehnologija uvjerljiva i opasna

Developeri su mislili da razgovaraju s jednim od direktora Binancea, no to je bio AI hologram - nitko nije prepoznao prevaru.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.08.2022. / 08:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koliko je teško prepoznati prevare putem interneta možemo vidjeti na primjeru nedavnog slučaja s kriptoburzom Binance. To je na svojoj koži osjetio izvršni komunikacijski direktor tvrtke Patrick Hillmann kada su mu nepoznate osobe počele slati poruke u kojima mu se zahvaljuju na postavljanju njihovih projekata na Binance, spominjući sastanak putem Zooma na kojem su sudjelovali.

Pravo i deepfake lice Koja od ovih fotografija je lažna? Vaš mozak zapravo zna odgovor prije vas

Hillmanu ništa nije bilo jasno jer, osim što nema nikakav pristup nad projektima na burzi, s tim ljudima nikada nije sudjelovao na online sastancima. No kada je kontaktirao te osobe, brzo je shvatio da su postale žrtve vrlo sofisticiranih prevaranata koji su koristili tehniku deepfakea.

Prvo, oni su na LinkedInu otvorili lažni profil zaposlenika Binancea putem kojeg su kontaktirali develeopere projekata baziranih na kriptovalutama i dogovarali sastanke putem Zooma s Hillmannom. Dok se developerima zaista činilo da razgovaraju sa zaposlenikom Binancea, to je bila varka jer su, kako su objavili na blogu kompanije, razgovarali s AI hologramom.

Korištenjem tehnologije deepfake prevaranti su uspjeli prikazati da osoba koja razgovara s njima zaista izgleda kao Hillmann. Podsjetimo, deepfake je tehnologija bazirana na umjetnoj inteligenciji koja na temelju fotografija i videozapisa neke osobe može napraviti lažne, ali prilično uvjerljive videozapise te osobe. Upravo se to dogodilo u slučaju Binancea.

Slika nije dostupna Kina uvodi stroga pravila za deepfake tehnologiju, želi da promiče socijalističke vrijednosti

Prevaranti su uz pomoć te tehnologije stvorili lažan prikaz Hillmanna (iskoristili su postojeće intervjue i njegova pojavljivanja na TV-u) koji im je “obećao” postavljanje njihovih projekata na burzu za određenu naknadu, pri čemu ta naknada završava u džepovima, tj. na računima prevaranata.

Ova situacija još jednom pokazuje koliko je već sada teško razotkriti prevare putem interneta i nije teško zaključiti da će takve prevare u kojima će se koristiti deepfake biti sve češće, a njihove posljedice sve opasnije.

Izvor: PC Mag

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti