Nove informacije o Appleovim planovima: Uskoro stižu tri nova iPhonea

Za manje od pet mjeseci Apple će predstaviti nasljednike sedmica i potpuno novi i najjači model iPhonea do sada

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.04.2017. / 08:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako je ostalo još skoro pet mjeseci do očekivanog Appleovog predstavljanja novih modela iPhonea, na internetu se konstantno pojavljuju nove glasine vezane uz ove uređaje. Iz Applea te glasine, kao i uvijek do sada, ne žele komentirati, a čini se kako niti u ovoj kompaniji još nisu dogovorili sve detalje vezane uz izgled i hardver nadolazećih modela te bi Cook i ekipa konačnu odluku trebali donijeti uskoro, kako bi što prije počela proizvodnja novih iPhonea.

Ono što je gotovo sigurno jest da će Apple u rujnu predstaviti tri nova modela svojih telefona – nasljednike iPhonea 7 i 7 Plus te potpuno novi model sa zakrivljenim OLED ekranom koji će zauzimati veliki dio prednje površine ekrana tako da će rubovi oko njega biti mali, dok će Home tipka biti integrirana u sam ekran. Što se nasljednika sedmice tiče, oni će donijeti ono što se od njih manje-više očekuje – ekrane dijagonale 4,7 i 5,5 inča, bolji hardver, kvalitetniju grafiku i neke manje novitete te će ovog puta oči ljubitelja ove kompanije, ali i analitičara koji prate Apple većinom biti fokusirane na novi model telefona (ime još nije poznato – govori se o iPhoneu 8 ili iPhoneu X, ali službeno ime saznat ćemo tek za pet mjeseci).

Loša vijest za sve one koji se žele što prije dokopati ovog uređaja jest što, prema sve većem broju informacija, njegova prodaja neće krenuti odmah nakon predstavljanja, već s mjesec-dva zakašnjenja u odnosu na iPhone 7S i 7S Plus. Ekran ovog uređaja trebao bi zauzimati većinu prednje površine telefona – iako će dijagonala ekrana biti veća od 5,5 inčnog modela, dimenzije samog uređaja zbog takvog ekrana i manjih rubova oko njega bit će bliže 4,7 inčnom modelu, objavili su na Bloombergu pozivajući se na ljude koji su upoznati s planovima ove kompanije, no naravno ne žele otkriti svoj identitet. Apple priprema i neke promjene na kamerama pa tako sa stražnje strane možemo očekivati dvije kamere postavljene horizontalno, umjesto vertikalno, a ljubitelje selfija razveselit će informacija kako s prednje strane testiraju dvije kamere.

Još nije poznato kako će Cookovi inženjeri riješiti problem senzora za otiske prstiju – jedna od opcija jest njegova ugradnja u sam ekran, no to je prilično teško izvedivo tako da bi, kao i u najnovijim Samsungovim telefonima, senzor moga biti smješten sa stražnje strane. Ostale opcije uključuju vodootpornost i mogućnost bežičnog punjenja, snažnu bateriju te nadolazeću verziji operativnog sustava iOS11.

Gene Munster, jedan od najpoznatijih analitičara koji godinama prati Apple rekao je kako ova kompanija već tri godine nije predstavila neke velike promjene na svojim telefonima (koji su glavni izvor profita) tako da su očekivanja za ovogodišnje modele jako velika, a to se pogotovo odnosi na novi i najjači model. Također, dodao je i kako je Samsung s modelima Galaxy S8 i S8 Plus podigao ljestvicu na ovom tržištu te se sad i od Applea očekuju vrhunski uređaji s kojima će nastaviti borbu za korisnike s ovom južnokorejskom kompanijom.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti