Nove zabrane: Apple prestaje s prodajom određenih modela iPhonea u Njemačkoj

Nakon Kine, zbog tužbe Qualcomma, Apple više neće moći prodavati određene modele iPhonea ni u Njemačkoj.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.12.2018. / 10:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nastavljaju se problemi za Apple – osim slabije prodaje iPhonea u odnosu na očekivanja, Cookova kompanija bori se na sudu oko kršenja patenata s Qualcommom. Nakon zabrane prodaje određenih modela iPhonea u Kini, Qualcomm je izborio pobjedu protiv Applea i u Njemačkoj te je sud proglasio Apple krivim za kršenje patenata i njihovog intelektualnog vlasništva. Također, određena je zabrana prodaje iPhonea 7 i 8 u Njemačkoj – iako odluka ne stupa na snagu odmah jer će se Apple žaliti na nju, ova je kompanija ipak odlučila prestati s prodajom ova dva modela u svojim trgovinama, no bit će dostupni u više od 4300 drugih trgovina u Njemačkoj.

Odluka njemačkog suda možda će utjecati na prodaju nekoliko milijuna uređaja koje Apple prodaje svake godine, no "riječ je o maloj, ali jasnoj pobjedi u kompleksnoj pravnoj borbi" ovih kompanija, naglašavaju na Reutersu i podsjećaju kako je i Apple podigao tužbu protiv Qualcomm u SAD-u zbog navodnog monopola nad čipovima za povezivanje mobilnih uređaja s bežičnim mrežama.

Komentirajući odluke iz Kine i Njemačke, Don Rosenberg iz Qualcomma komentirao je kako su u posljednja dva tjedna, dva različita suda potvrdila vrijednosti Qualcommovih patenata, kao i Appleovo kršenje tih patenata zabranivši prodaju telefona u Njemačkoj i Kini. U Cookovoj kompaniji, naravno, vlada drugačije raspoloženje te su u objavi za javnost istaknuli svoje razočaranje presudom – kažu da će iz svojih trgovina povući iPhone 7 i 8, no modeli XS, XS Max i XR ostat će u prodaji u svim njihovim trgovinama.

Zanimljivo, prema analitičaru Stacyu Rasgonu, Njemačka je malo tržište za Apple na kojem se godišnje prodao oko 10 milijuna komada – od toga su oko pola njih stariji modeli na koje bi mogla utjecati ova presuda, ali oni će ionako biti dostupni u drugim trgovinama pa, tko zaista želi kupiti iPhone 7 ili 8, imat će tu mogućnost.  

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti