Nove značajke za više od 150 milijuna korisnika platforme Teams for Education širom svijeta

Microsoft najavljuje nove Teams značajke, među kojima su prošireni prikaz publike do 49 sudionika, prilagođene pozadine, uvidi o razredu te virtualne sobe za rad u manjim grupama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.06.2020. / 11:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Način na koji učitelji podučavaju, a učenici uče potpuno se promijenio tijekom proteklih nekoliko mjeseci. Mnogi učitelji su, često i po prvi puta, uključivali nove metode u svoja predavanja. Te nove metode učenja trajno će utjecati i na učenike. Prijelaz na učenje na daljinu pokazao je da je važnije no ikad pomoći učiteljima da pronađu načine kako da se povežu s učenicima u digitalnom svijetu te ih motiviraju i potaknu njihov angažman.

Mnogi znakovi ukazuju na to da će se korištenje digitalnih alata za hibridno učenje i učenje na daljinu nastaviti i tijekom jeseni. Microsoft je zamolio 500 članova Microsoft Education zajednice, koju čine učitelji i ravnatelji iz cijelog svijeta, da podijele ono što su naučili dok su predavali na daljinu. 61 posto ispitanih reklo je da očekuju da će sljedeća školska godina započeti u hibridnom okruženju – mješavini učenja na daljinu i učenja u učionici – a 87 posto ih je komentiralo da očekuju da će, kada se učenje u potpunosti vrati u učionicu, koristiti tehnologiju više nego prije. Učitelji svoje tradicionalne planove nastave ne mogu jednostavno prebaciti u digitalno okruženje. U mnogim slučajevima učitelji smatraju da samim izvođenjem predavanja uživo ne mogu za učenike stvoriti atmosferu uobičajenog školskog dana. Više od 50 posto ispitanih reklo je da su glavni izazovi s kojima su se susreli tijekom podučavanja na daljinu "potaknuti angažman učenika u digitalnom okruženju" i "kako postići njihovo sudjelovanje".

Novi formati učenja na daljinu zahtijevaju novi način razmišljanja da bi se kreirali uvjerljivi, zanimljivi i poticajni sadržaji. Da bi osigurali angažman učenika u raznim aktivnostima te održali sigurnost digitalnih učionica, učitelji sve više koriste platformu Teams koja im nudi niz digitalnih alata za učenje na daljinu. Više od 150 milijuna učenika, učitelja i ravnatelja pri učenju na daljinu aktivno koristi Microsoft Education proizvode, a u središtu cijele priče je Microsoft Teams. Dok se svi oni pripremaju za hibridno učenje i učenje na daljinu u jesen, Microsoft ih želi podržati na najbolji način pa je predstavio nekoliko novosti za Teams for Education:

• Za učitelje mogućnost da istovremeno vide sva lica svojih učenika čini veliku razliku u učeničkom angažmanu, ali i doprinosi društvenoj i emocionalnoj povezanosti. Zato je od ovog mjeseca dostupan pretpregled, a od jeseni će svima na Teams platformi biti dostupan prikaz 7x7, što znači da će se na zaslonu moći prikazati do 49 sudionika odjednom. U jesen će učitelji moći napraviti virtualne Breakout Rooms, odnosno "sobe" u kojima učenici mogu raditi u manjim grupama.


• Učitelji također trebaju više opcija da bi osigurali da svaki učenik može sudjelovati i da se svi glasovi čuju. Na platformi Teams for Education dodana je opcija koja učenicima omogućava da tijekom razrednih sastanaka i tijekom predavanja podignu ruku (raise your hand opcija). Učitelji mogu vidjeti i izvještaje o posjećenosti i razne uvide o svom razredu putem opcije Class Insights, inteligentne analize podataka koja pokazuje angažman učenika, uključujući njihove zadatke, metrike aktivnosti i ocjene, a u jesen stiže i novi pregled trendova.


• Za učitelje je ključno da imaju kontrolu nad radom u učionici i da učenici budu sigurni. Tijekom ljeta Microsoft na platformu Teams dodaje nove opcije sastanaka koje sprječavaju učenike da započinju sastanke bez nadzora i omogućavaju učiteljima da odrede tko može prezentirati na sastanku. Također će imati mogućnost da kreiraju "predvorje za sastanak" (Meeting Lobby) da osiguraju da se samo pozvani učenici mogu pridružiti sastanku – to dodatno osnažuje Microsoftov pristup sigurnosti i privatnosti, koji podržava više od 90 regulatornih i industrijskih standarda.

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci učenje na daljinu u digitalnim učionicama se značajno promijenilo. Ubrzo nakon što su se škole i druge obrazovne ustanove zatvorile, učitelji su shvatili da im je potrebno više od videopoziva da bi mogli utjecati na ishode učenja svojih učenika. Školovanje na daljinu napredovalo je od prvobitnog pokušaja oponašanja uobičajenog dana u školi do fleksibilnijeg sustava koji uključuje snimljena predavanja i predavanja uživo, termine za pomoć pri izradi školske zadaće i samostalne zadatke za učenike. Škole nisu samo mjesto za učenje, već i mjesto na kojem djeca stječu društvene i emocionalne vještine i kreativno se izražavaju, što u digitalnom okruženju traži nove alate. Besplatna aplikacija Flipgrid povezuje učitelje i učenike putem videa, a od ožujka se svakodnevno u prosjeku prijavljuje oko 25 000 novih učitelja. Da bi potaknuli angažman svojih učenika, učitelji često koriste i učenje temeljeno na igri u čemu pomaže Minecraft: Education Edition.

Roditeljima je učenje na daljinu uz njihove obaveze donijelo i nove školske obaveze, od pomaganja djeci da se snađu u novom sustavu do osiguravanja uvjeta u domu za učenje na daljinu. Učenici uče različitim brzinama i koriste različite metode, što može predstavljati veliki izazov tijekom učenja na daljinu. Da bi roditelji lakše pomogli u učenju djeci svih razina čitanja ili djeci koja imaju poteškoća s čitanjem ili pisanjem zbog disleksije ili disgrafije, Microsoft je dodao alate za učenje poput Immersive Readera u Microsoft Word, Microsoft Edge, Teams, OneNote, Flipgrid i Minecraft: Education Edition. Immersive Reader svakog mjeseca koristi više od 23 milijuna ljudi s disleksijom i poteškoćama u učenju. Roditelji također imaju fleksibilniji pristup virtualnim učionicama svoje djece – na primjer, mogu pristupiti OneNote dokumentima djetetovog razreda i e-mailom dobiti tjedni pregled aktivnosti na platformi Teams for Education.

Dodavanje novih značajki platformi Teams for Education tek je jedan od načina na koji Microsoft ispunjava potrebe edukatora. Teams for Education sada uključuju i integraciju s Kahootom, Prezijem, GO1, Nearpodom, Piazzom, Gaggleom i Moodleom, a stalno se dodaju nove integracije da bi se školama i sveučilištima olakšao rad na platformi Teams.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti