Novi hakerski napad na banke: Bankomati sami izbacuju novac

Hakeri su probili interne sustave banaka u Europi i preuzeli kontrolu nad bankomatima koji su počeli izbacivati novac, a kriminalci su ga samo pokupili

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.11.2016. / 08:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz ruske kompanije za cyber sigurnost Group IB objavili su kako su hakeri napali banke u najmanje 14 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Poljsku, Nizozemsku i Španjolsku i ukrali još nepoznat iznos novca. U ovim napadima hakeri su uspjeli probiti zaštitu i pristupiti 'internim mrežama banaka i njihovim kritičnim informacijskim sustavima' te su stekli kontrolu nad određenim bankomatima. U dogovoru s 'ljudima na terenu', hakeri su pustili novac na bankomatima koji su njihovi partneri odmah pokupili, a iako nema informacijama o iznosima koje su pokupili, Dmitriy Volkov iz Group IB-a za BBC je rekao kako se uspješnim napadom može ukrasti do čak 400 tisuća dolara. Nicholas Billett iz kompanije koja proizvodi bankomate Diebold Nixdorf upozorio je kako je riječ o opasnim napadima jer su hakeri sada uspjeli napasti veliki broj bankomata odjednom – s obzirom kako se ovakvi napadi brzo otkriju i blokiraju, ovakvim napadima u kojima se napada veliki broj bankomata kriminalci mogu izvući puno novca u vrlo kratko vrijeme.

S njim se slaže i stručnjak za cyber sigurnost Alan Woodward koji je komentirao kako je ovo nova metoda koju iskorištavaju hakeri koji su uspjeli pristupiti centralnom sustavu banaka i u isto vrijeme 'zaraziti' veliki broj bankomata, što im omogućuje dizanje tj. krađu puno veće količine novca u odnosu na prijašnje slučajeve. Dok klasičan način rješavanja financijskih prijevara i krađa na internetu najčešće uključuje metodu praćenja novca, u ovom slučaju ta se metoda ne može primijeniti jer, s obzirom kako se novac diže na bankomatima, njegov se put ne može pratiti tako da će biti jako teško otkriti u čijim je džepovima novac na kraju završio – usprkos tome što neki dokazi ukazuju kako se ovakvim metodama služi jako mali broj kriminalnih grupa, njih je jako teško otkriti.  

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti