Obnavljanjem svog profila na LinkedInu šaljete poruku da ste u potrazi za novim poslom

Kompanija hiQ koristila je javne podatke LinkedIn profila kako bi upozorila kompanije da im određeni zaposlenici „žele pobjeći“.

Ana Marija Kostanić | 08.08.2017. / 16:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Za mnoge ljude LinkedIn jedan je od najvažnijih online-alata za umrežavanje, promicanje svojih vještina i projekata, te u konačnici i za traženje poslova, no mali dio korisnika zna o javnosti tih podataka i na koje se načine oni koriste.

Osim što LinkedIn većini služi da se povežu s ljudima u svom poslovnom okruženju, ta svojevrsna društvena mreža ujedno potiče korisnike da redovito dodaju nove promjene o svom profesionalnom životu.

Ipak, trenutna sudska parnica u SAD-u vodi se upravo zbog činjenice da su neki podaci o vašem profilu javni. Javnost tih podataka dobro je iskoristila tvrtka hiQ koja pregledava profile korisnika LinkedIna kako bi došla do različitih informacija, a koje bi potom proslijedila zainteresiranim klijentima. Jedna je od najvažnijih usluga tvrtke i informiranje klijenata o zaposlenicima koji bi mogli uskoro dati otkaz.

LinkedIn nije bio bez odgovora. Iz kompanije smatraju da hiQ iskorištava povjerenje koje njihovi korisnici imaju u ovu mrežu i već su poslali upozoravajući dopis tvrtci.

Ipak, iz tvrtke hiQ navode da LinkedIn preuveličava te da oni djeluju unutar zakona. Stvar nije završila na tome jer su uskoro iz hiQa pokrenuli sudsku parnicu kako bi osigurali da određeni podaci korisnika na LinkedInu ostanu javni.

Iz LinkedIna se ne slažu da je u pitanju pretjerivanje te su svoje argumente obrazložili i na sudu, prenosi Wall Street Journal.

U slučaju kada bi naši korisnici znali da hiQ na ovaj način prikuplja podatke o njima, mnogi ne bi nastavili obnavljati svoje profile, stoji u obrazloženju.

Tko će biti vaš sljedeći poslodavac?

hiQ dolazi do podataka putem LinkedIn-profila koji su nedavno ažurirani te takve promjene tumači kao znak da korisnici traže novi posao.

LinkedIn vjeruje da ova vrsta aktivnosti krši zakone o antihakiranju, pa su hiQ Labsu čak pokušali zabraniti pristup stranici LinkedIn, blokirajući njihove IP-adrese. To je dovelo do toga da je tvrtka hiQ tužila LinkedIn i od saveznog suca tražila potvrdu o mogućnosti pristupa tim podacima.

Mark Weidick, predsjednik Uprave hiQ Labsa, u mailu za Quartz napisao je: Razumijemo da se LinkedIn želi miješati u naš posao, i to je u redu. No, LinkedIn pokušava ilegalno izbaciti manjeg konkurenta kako bi mogli imati tržište samo za sebe, prilično jednostavno.

LinkedIn, koji je sada u vlasništvu Microsofta, ima 500 milijuna korisnika širom svijeta, ali samo je 175.000 njih potpuno javno dostupno.

Privatno ili javno?

Inače, LinkedIn daje svojim korisnicima cijeli niz mogućnosti ograničavanja vidljivosti podataka.

Tako su zapravo svi profili poluprivatni. Odnosno, LinkedIn automatski ostavlja neke informacije javnima, kao što su ime i prezime, trenutno radno mjesto, certifikati (ako ih imate), jezici koje govorite i vještine koje posjedujete.

U postavkama profila uvijek možete odrediti što točno želite da netko tko pretražuje LinkedIn vidi od vašeg profila, kao i tko vas može kontaktirati – svi, samo vaši kontakti ili kontakti vaših kontakata.

Osim toga, LinkedIn automatski obavještava sve u vašem krugu kontakata kad unesete nešto novo u svoj profil. Želite li izbjeći da baš svaku izmjenu zna svatko iz vašeg kruga kontakata, isključite tu opciju u postavkama profila.

Tražite li novi posao, a ne želite da to znaju vaši kolege i šefovi u tvrtki, isključite tu opciju automatskog obavještavanja o promjenama i postavite opcije profila na polujavne. Tako vas potencijalni novi poslodavci ipak mogu pronaći i kontaktirati, a da pri tome niste ugrozili svoju privatnost i trenutni posao.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti