Opsežna studija potvrdila: Rusko cjepivo Sputnjik V je sigurno - ima 74-postotnu učinkovitost nakon jedne i 92-postotnu nakon dvije doze

Posebno je iznenadila činjenica da je cjepivo učinkovito 74 posto nakon samo jedne doze.

Martina Čizmić | 02.02.2021. / 14:02

Kad je Rusija u kolovozu objavila kako je registrirala prvo cjepivo protiv COVID-19 na svijetu, mnogi su bili izuzetno skeptični. Prije svega jer nije bilo dovršeno kliničko testiranje, ali i jer nije bilo dovoljno znanstvenih podataka o samom cjepivu.

Unatoč tome, iz Rusije su tvrdili kako je cjepivo sigurno te su s njim počeli masovno cijepiti svoje građane.

No čini se kako su Rusi ipak imali dobitnu kombinaciju i to su pokazali rani rezultati široke studije objavljeni u časopisu The Lancet. Prema toj studiji, ruski Sputnjik V u 92 posto slučajeva zaustavlja razvoj bolesti COVID-19 u ispitanika starijih od 18 godina. Samo je 16 od 16.500 ispitanika koji su dobili dvije doze cjepiva razvilo simptome, nitko od njih nije trebao hospitalizaciju niti je umro.

Posebno je iznenadila činjenica da je cjepivo učinkovito 74 posto nakon samo jedne doze. Za usporedbu, oksfordsko cjepivo koje je prošli tjedan odobreno u Europskoj uniji ima oko 70-postotnu učinkovitost nakon dvije doze.

Čak i prije ove studije Sputnjik V ušao je u upotrebu u više od 50 zemalja diljem svijeta, među kojima su Hrvatskoj najbliže Mađarska i Srbija. Cjepivo posebno privlačnim čini njegova cijena od samo oko 60 kuna po dozi. U usporedbi s njim, jeftinije je samo oksfordsko, koje košta oko 25 kuna po dozi.

Slika nije dostupna Stiže još jedno cjepivo protiv COVID-19? Rusi i službeno zatražili od EU-a odobrenje za korištenje Sputnik V

Podsjetimo, Sputnjik V još nije službeno registriran u Europskoj uniji, već se očekuje da bi EMA (Europska agencija za lijekove) o tome trebala odlučivati tijekom veljače. U međuvremenu, navodno su zainteresirani pokrenuti proizvodnju tog cjepiva u Njemačkoj.

Slika nije dostupna Rusko cjepivo protiv COVID-19 moglo bi se uskoro proizvoditi i u Njemačkoj?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti