Osnovana organizacija koja bi trebala zaštititi čovječanstvo od umjetne inteligencije

Kako bi spriječili negativan utjecaj razvoja umjetne inteligencije, pokrenuta je neprofitna organizacija OpenAI čiji je cilj fokusiranje na razvoj umjetne inteligencije koja će koristiti čovječanstvu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.12.2015. / 09:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Neki od najvećih znanstvenih i tehnoloških umova poput Stevena Hawkinga i Elona Muska već dugo vremena upozoravaju na veliku potencijalnu prijetnju koju čovječanstvu predstavlja umjetna inteligencija. Oni se boje da bi jednom umjetna inteligencija mogla 'nadmašiti ljudsku inteligenciju i biološku evoluciju' te je pitanje što će se onda dogoditi, odnosno hoće li se AI okrenuti protiv ljudi i uništiti čovječanstvo. Kako bi spriječili negativan utjecaj razvoja umjetne inteligencije, pokrenuta je neprofitna organizacija OpenAI koju su financijski podržali, među inim, Elon Musk, suosnivač PayPala Peter Thiel i kompanije poput Infosysa i Amazon Web Servicesa i čiji je cilj fokusiranje na razvoj umjetne inteligencije koja će koristiti čovječanstvu.

Ova je organizacija 'oslobođena svih financijskih obaveza', tj. njena svrha nije istraživanje i razvoj umjetne inteligencije koja bi na kraju donijeli profit ulagačima, već žele da napredak digitalne inteligencije pozitivno utječe na budućnost čovječanstva i našeg planeta. Zbog toga će rezultati istraživanja OpenAI-a biti dostupni svim kompanijama koje se bave razvojem umjetne inteligencije i moći će koristiti njihove patente. Iz ove organizacije poručili su kako bi umjetna inteligencija trebala biti 'produžena ruka čovječanstva' koja će biti maksimalno sigurna i koja će svima biti dostupna i korisna. Napominju kako je danas teško zamisliti koliko će u budućnosti čovječanstvo imati koristi od umjetne inteligencije, kao što je jednako je teško zamisliti koliko bi umjetna inteligencija mogla nanijeti štete ako se koristi na krive načine, a trenutno je jako teško predvidjeti kada će AI dosegnuti ljudsku razinu.

No, kada do toga jednom dođe, treba biti spreman, zbog čega je i osnovana ova organizacija koja bi razvoj takve digitalne inteligencije trebala usmjeriti prema napretku čovječanstva, a ne prema nekim sebičnim interesima pojedinaca i kompanija, odnosno on ne smije biti izvan kontrole jer bi na kraju takva umjetna inteligencija mogla naštetiti svima na svijetu.  

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti