Otkriven novi bolan simptom COVID-19 kod jednog dječaka, a pomogla mu je jedino lumbalna punkcija

Glavobolja je već ranije prijavljena kao simptom kod pacijenata oboljelih od COVID-19, ponekad i uz druge neurološke simptome. No riječ je o najčešćoj neurološkoj manifestaciji te bolesti koja zahtijeva dodatna istraživanja.

Branimir Vorša | 03.12.2020. / 09:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Slučaj mlađeg pacijenta koji je u hitnu primljen s povećanim intrakranijalnim pritiskom i koji je bio pozitivan na novi koronavirus ukazuje na to da tijekom pandemije ni nagle glavobolje ne bi trebalo ignorirati kao simptom COVID-19.

Virus SARS-CoV-2 primarno cilja dišni sustav i izaziva simptome poput suhog kašlja, gubitka okusa i mirisa te otežano disanje. No postoji i sve više izvještaja o tome da COVID-19 uzrokuje i neurološke efekte poput encefalitisa i moždanog udara.

Glavobolja je već ranije prijavljena kao simptom kod pacijenata oboljelih od COVID-19, ponekad i uz druge neurološke simptome. No riječ je o najčešćoj neurološkoj manifestaciji te bolesti koja zahtijeva dodatna istraživanja.

Studija objavljena u znanstvenom časopisu Headache opisuje slučaj naglih glavobolja kod 15-godišnjeg dječaka u Indiji, koji je u hitnu primljen s teškom glavoboljom. U njegovu slučaju pulsirajuća glavobolja počela je naglo i vraćala se svakih pet do deset minuta, a dječak je istovremeno i povraćao te bio osjetljiv na svjetlost.

Pet dana prije početka glavobolja dječak je imao blago povišenu temperaturu, no nije imao druge simptome COVID-19. Liječnicima je rekao kako mu je odjednom bilo loše kad je ujutro ustao, a glavobolja se činila još gorom kad bi se nagnuo prema naprijed.

Po dolasku u hitnu izmjerena mu je temperatura, koja je bila u granicama normalnog. Abnormalnosti nisu pokazali ni MRI ni pregled očiju. Krvna slika isto tako je bila uredna.

No liječnici su otkrili povećan pritisak vode kad su proučavali stanje moždanog likvora (cerebrospinalne tekućine). Testiranje na zaušnjake, ospice i enterovirus pokazalo je da ti patogeni nisu prisutni.

Niti nakon pet dana provedenih u bolnici i uz infuziju i lijekove stanje njegovih glavobolja nije se poboljšalo jer uopće nije reagirao na analgetike.

Uzet mu je bris iz nosa i poslan na testiranje za COVID-19, a rezultat je bio pozitivan. No moždani likvor bio je negativan na virus. Ponovljen je test likvora i on je i dalje pokazao povećan pritisak vode.

Liječnici su izveli drugu lumbalnu punkciju i ona je drastično smanjila glavobolje pacijenta. Nakon toga stavljen je na režim lijekova deksametazona, manitola, acetazolamida i topiramata puna dva tjedna. Tri tjedna nakon što je primljen u bolnicu dječak se osjećao dobro i glavobolje su nestale, a nije mu više bila potrebna ni liječnička skrb.

Studiju koja je vezana za slučaj dječaka proveli su liječnici s Instituta za ljudsko ponašanje i vezane znanosti u Indiji. Vjeruju da je glavobolje kod dječaka izazvala reakcija imunološkog sustava na novi koronavirus te da je došlo do promjene proizvodnje moždanog likvora i njegove resorpcije, što je rezultiralo povećanim pritiskom unutar lubanje. Sve to može dovesti i do otekline zbog citokina ili upale endotela.

Dosad su slučajevi pacijenata oboljelih od COVID-19 i koji su imali povećan intrakranijalni pritisak bili pojedinačni, no slučaj dječaka iz Indije prvi je koji je zahtijevao lumbalnu punkciju kako bi pacijenta oslobodio pritiska zbog težine infekcije.

Dječakov jedini simptom bolesti COVID-19 koji se manifestirao zapravo je bila upravo ta glavobolja te abnormalno ponašanje vezano za to, što sugerira slučaj encefalitisa vezanog upravo za tu bolest.

Već znamo da SARS-CoV-2 ima neurotropski potencijal, stoga u ovoj pandemiji ne bi trebalo ignorirati pritužbe pacijenata na glavobolje, posebno ne nove i nagle glavobolje, zaključuju autori studije.

Ljudi koji koji pate od kronične glavobolje, a primijete bilo kakve promjene vezane za glavobolju trebali bi se testirati na COVID-19. U međuvremenu, indijski znanstvenici smatraju da je potrebno još istraživanja kako bi se razumjele komplikacije s glavoboljama kod COVID pacijenata.

Izvor: News Medical

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti