Otkriven misterij pametnih telefona koji vise na stablima u Chicagu

Stanovnicima Chicaga nije bilo jasno zašto su na stablima u blizini Amazonovih skladišta i trgovina Whole Foods postavljeni pametni telefoni.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.09.2020. / 11:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U Chicagu na stablima ne rastu samo lišće, češeri i voće, već na nekima od njih možete pronaći i - pametne telefone. Ovaj tjedan dobili smo i odgovor na pitanje zašto su mobiteli završili na stablima, a odgovor je - novac. Naime, nepoznata osoba ili osobe postavili su pametne telefone u blizini Amazonovih skladišta i trgovina Whole Foods kako bi prevarili kompaniju i dobili što više narudžbi za dostavu jer je Amazonov sustav tako napravljen da narudžbe za dostavu uvijek prvo dobivaju osobe koje su najbliže dostavnim centrima i trgovinama.

Amazonov dron Amazon napravio važan korak prema pokretanju usluge zračne dostave dronovima

Kada osoba koja upravlja Amazonovom aplikacijom na takvim telefonima postavljenim na drveće dobije upit za dostavu, ona taj upit samo proslijedi drugim dostavljačima koji se nalaze u blizini. Dostave iz skladišta i Whole Foodsa obično se plaćaju 18 dolara po satu, od čega osoba koja upravlja mobitelima i raspodjeljuje posao dobiva čak 8 dolara po satu. Narudžbe se ponekad preusmjeravaju i dostavljačima koji zbog određenih problema (poput neispravne papirologije i slično) ne mogu obavljati dostavu za Bezosovu kompaniju.

Dakle, u Amazonov proces povezivanja skladišta i trgovina s dostavljačima, uključila se nepoznata osoba (ili više njih) koja uzima veliku proviziju prosljeđujući posao osobama koje u biti ne bi smjele raditi kao dostavljači za Amazon. Naravno, ne treba ni spomenuti kako je tako nešto ilegalno i takvom se praksom krše dva Amazonova pravila. Prvo je ono vezano uz posrednike, odnosno takva vrsta posredovanja je zabranjena, a drugo je što dostavu obavljaju osobe koje nemaju ispravne papire.

Bezos i robotski pas (Foto: Twitter) Cifre od kojih boli glava: Bezosovo bogatstvo premašilo 200 milijardi dolara, a Musk je sada težak više od 100 milijardi

Jedan od razloga zbog kojih se u posljednje vrijeme vozači/dostavljači bore za posao i svakog klijenta, tj. svaku dostavu jest što su poslovi koji su prije pandemije bili vrlo popularni poput taksiranja za Uber i Lyft u velikom padu od ožujka i početka pandemije pa mnogi vozači pokušavaju pronaći novi/dodatni izvor zarade.

Izvor: Fortune
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti