Otvara se poligon za testiranje autonomnih brodova i aviona

Infrastruktura za testiranje bit će spremna krajem godine te će klijenti moći testirati autonomne brodove, letjelice i druga vozila u "sigurnim, kontroliranim i realnim uvjetima"

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.07.2017. / 17:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ratovi budućnosti izgledat će potpuno drugačije u odnosu na borbe iz prošlosti te bi glavnu riječ, umjesto pješadije, tenkova, klasičnih borbenih zrakoplova i brodova (s ljudskom posadom) trebali imati hakeri te autonomne letjelice i brodovi te (podvodni) dronovi. Kako bi bili u potpunosti spremni za takvu vrstu sukoba, ali i kako bi testirali različite uređaje i za druge operacije poput traženja nafte i plina, potrage za nestalima i slično, u blizini Portsmoutha u Velikoj Britaniji, BAE Systems u suradnji s još nekoliko kompanija pokrenut će poligon za testiranje autonomnih letjelica, plovila i podvodnih dronova.

Frank Cotton iz BAE Systemsa rekao je za The Telegraph kako će oni uskoro početi s testiranjem dvaju autonomnih brodova i više letjelica, dok će ostale kompanije testirati brodove, letjelice i podvodne dronove. Dodao je kako je robotika od velikog prioriteta za mornaricu Velike Britanije jer, kako su projektili sve brži, a dronovi sve jeftiniji, današnje prijetnje sve su kompleksnije i za obranu od njih potrebna je autonomija, odnosno vozila/plovila/letjelice kojima će upravljati računala.

Jedan od velikih problema prilikom testiranja autonomnih vozila, dronova i brodova jest regulativa, odnosno dozvole koje se trebaju ishoditi za njih, no s posebnim poligonom namijenjenim upravo takvim testiranjima više neće biti potrebne posebne dozvole tako da će veliki broj kompanija na njemu moći testirati brodove, vozila i letjelice kojima će upravljati računala.

Iz BAE Systemsa kažu da će infrastruktura za testiranje biti spremna krajem godine te će klijenti moći testirati autonomne brodove, letjelice i druga vozila u "sigurnim, kontroliranim i realnim uvjetima".

Izvor: The Telegraph
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti