Gates umjesto Windows Mobilea koristi Android

Bill Gates sada koristi pametni telefon s Androidom, no na njemu umjesto Googleovih koristi brojne Microsoftove aplikacije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.10.2017. / 13:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tko zna kakva bi bila situacija na mobilnom tržištu da se početkom ovog desetljeća šefovi Nokije nisu odlučili za "treću opciju" i umjesto Androida, kako je sugerirala većina stručnjaka, odlučili za mobilne Windowse.

Korisnici nisu dobro prihvatili Nokije s Windowsima te je nekoliko godine kasnije Microsoft kupio finsku kompaniju, no na kraju se cijeli posao pokazao kao veliki promašaj jer danas telefone s Nokijinim brandom prodaje kompanija HMD Global, dok je udio Windowsa na mobilnom tržištu zanemariv.

U nedavnom intervjuu čak je i osnivač Microsofta Bill Gates priznao kako ne koristi pametne telefone s mobilnim Windowsima, već se i on prebacio na Android, no koristi Microsoft Edition verziju Androida, odnosno verziju telefona s predinstaliranim Microsoftovim aplikacijama. Iako nije spomenuo koji telefon koristi, mediji nagađaju kako je riječ o Samsungovu Galaxyju S8. Ovo bi bila vrlo riskantna izjava prije nekoliko godina kada je Microsoft sa svojim mobilnim Windowsima pokušavao konkurirati Androidu i Appleovu iOS-u, komentirali su na Forbesu izjavu Billa Gatesa o korištenju Androida, no danas čak niti izvršni direktor kompanije Satya Nadella ne misli kako je to loš PR za kompaniju.

Kako je Microsoft izgubio bitku za tržište mobilnih operativnih sustava, fokus ove kompanije na mobilnom tržištu sada je privući što više korisnika u njihov oblak korištenjem aplikacija poput Officea 365, Outlooka, OneNotea, itd. Dakle, umjesto vlastitog operativnog sustava, Microsoft sa svojim aplikacijama želi biti pristupan i dominirati na svim (mobilnim) operativnim sustavima – od, naravno, Windowsa do Androida i Appleovog iOS-a. U tom smjeru i ide poruka Billa Gatesa koji sada koristi pametni telefon s Androidom, no na njemu umjesto Googleovih koristi brojne Microsoftove aplikacije.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti