Ovo je Googleova vizija budućnosti

Najvažnija stvar posljednjih godina na tehnološkom tržištu bili su mobilni uređaji, odnosno pametni telefoni, a Pichai smatra kako će budućnost obilježiti umjetna inteligencija

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.04.2016. / 09:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedna od tradicija u Googleu jest objava 'Founder's Lettera', odnosno pisma svim zaposlenicima i dioničarima u kojem osnivači ove kompanije opisuju svoju viziju vezanu uz budućnost Googlea. Do sada su ovo pismo s Googleovom vizijom budućnosti objavljivali osnivači kompanije Larry Page i Sergey Brin, no ove su godine tu čast prepustili izvršnom direktoru Googlea Sundaru Pichaiu. Podsjetimo, Brin i Page prošle su godine u potpunosti restrukturirali kompaniju – osnovali su Alphabet (na kojem je čelu Page) unutar kojeg sada djeluju svi odjeli kompanije poput Calica, Sidewalk Labsa, Googlea i drugih, a najvažniji i daleko najprofitabilniji odjel jest, naravno, Google.

U svom pismu zaposlenicima Pichai je rekao kako očekuje da će s vremenom računala, bez obzira na vrstu (stolna ili prijenosna računala, telefoni, tableti itd.) postati 'inteligentni asistenti koji će nam svakodnevno pomagati', pri čemu je najveći naglasak stavio na umjetnu inteligenciju i tzv. 'machine learning'. Najvažnija stvar posljednjih godina na tehnološkom tržištu bili su mobilni uređaji, odnosno pametni telefoni, a Pichai, ali i brojni drugi tehnološki stručnjaci smatraju kako će budućnost obilježiti umjetna inteligencija te je u posljednje vrijeme postignut veliki napredak na ovom polju. S druge strane, mobilni telefoni i ostali uređaji postat će samo 'asistenti' koji će se oslanjati upravo na umjetnu inteligenciju i pomagati nam u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti – npr. pronalazit će nam dokumente koji nam trebaju, zakazivat će sastanke u naše ime i upisivati ih u kalendare, obavještavat će ljude ako kasnimo na sastanke, predlagat će odgovore na dobivene poruke, a s vremenom ćemo čak umjetnoj inteligenciji prepustiti upravljanje plaćanjima i troškovima, vjeruje šef Googlea.

Ovo je samo prvi korak u načinu na koji će umjetna inteligencija promijeniti naš svijet te bi u budućnosti mogla rješavati i neke od najvećih svjetskih problema poput klimatskih promjena, dijagnosticiranja i liječenja bolesti itd. Također, spomenuo je i viziju koju su Brin i Page imali krajem devedesetih kada su s Googleom htjeli organizirati sve informacije na svijetu te je i danas to glavni cilj kompanije – svima na svijetu omogućiti pristup informacijama i znanju. 

Izvor: Google

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti