Ovo nitko nije očekivao: Smanjena prodaja iPhonea

Jedan od razloga smanjene prodaje iPhonea jest što dio postojećih vlasnika Appleovih telefona čeka predstavljanje novih modela na jesen

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.05.2017. / 09:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je prošle godine prvi puta zabilježen pad prodaje Appleovih telefona, analitičari su vjerovali kako će na krilima novih modela (iPhone 7 i 7 Plus) ove godine porasti prodaja iPhonea. Za prvi ovogodišnji kvartal analitičari su tako očekivali prodaju 52 milijuna iPhonea, što je trebalo predstavljati povećanje u odnosu na isto tromjesečno razdoblje prošle godine kada je prodano 51,2 milijuna, no Tim Cook jučer je objavio kako nisu uspjeli ispuniti ta očekivanja te je prodano manje telefona u odnosu na prvi kvartal 2016.

Ipak, treba napomenuti kako pad prodaje nije velik (tijekom prva tri mjeseca prodano je 50,8 milijuna iPhonea) te kako je u ovom razdoblju Apple povećao prihode u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine – 52,9 milijardi dolara u odnosu na 50,6 milijarde. U razgovoru s novinarima CNBC-a Tim Cook objasnio je vjerojatne razloge pada prodaje iPhonea, a oni se nalaze u – glasinama. Naime, već mjesecima čitamo brojne glasine o tri nova modela iPhonea na kojima ova kompanija radi, od kojih bi jedan trebao biti najbolji iPhone ikad sa zakrivljenim OLED ekranom, bežičnim punjenjem i brojnim drugim novim opcijama. Kako većina ljudi iPhone kupuje uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora, korisnici koji razmišljaju o kupovini tog novog i najboljeg iPhonea, preskočit će kupovinu "sedmice" te će na jesen kupiti iPhone 8 (još nije poznato kako će se taj telefon zvati), što znači da bi se Apple krajem trebao pripremiti za najbolji kvartal u povijesti i najveću prodaju iPhonea.

Ono što je dobra vijest za kompaniju jest da je, usprkos manjem broju prodanih telefona, od prodaje iPhonea ova kompanija zaradila više u odnosu na isti kvartal prošle godine – naime, prodali su više iPhonea 7 Plus od očekivanja (riječ je o većem i skupljem modelu) te je prosječna prodajna cijena iPhonea u kvartalu iznosila 655 dolara (povećanje u odnosu na 642 dolara prije godinu dana). Jedan od najpoznatijih analitičara koji godinama prati Apple, Gene Munster, kaže kako će ove jeseni broj vlasnika Appleovih uređaja starijih od dvije godine, dakle onih koji bi krajem godine mogli kupiti novi iPhone, biti već od 300 milijuna.
Što se ostalih informacija vezanih uz Appleov kvartal tiče, prodaja iPadova pala je za čak 13 posto, no prodaja Macova porasla je četiri posto, a zarada od odjela ostalih proizvoda u koje, među inim, pripada i Apple Watch, porasla je za više od 30 posto – informacije o prodaji samog sata i dalje nisu poznate.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti