Ovo su mali trikovi s kojima ćete ubrzati punjenje baterije telefona

Ako vam je baterija telefona pri kraju, a uskoro morate napustiti kuću ili ured te morate brzo napuniti bateriju, primijenite ove trikove za brže punjenje baterije

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.05.2017. / 07:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Usprkos velikom napretku u tehnologiji tijekom posljednjih godina, znanstvenici i inženjeri još nisu pronašli rješenje za jedan od najvećih problema brojnih mobilnih korisnika – prekratko trajanje baterije. Veliki ekrani visokih rezolucija, snažan hardver, puno memorije, korištenje brzog interneta te činjenica da se često ne možemo odvojiti od naših mobilnih uređaja utječu na (pre)brzo pražnjenje baterija koje često moramo nadopunjavati više puta dnevno, tako da su mobilni punjači postali obavezan gadget bez kojeg se ne napuštaju kuća ili ured.

Novinar poznatog tehnološkog portala ZDnet Adrian Kingsley-Hughes na temelju vlastitog iskustva i dugogodišnjeg korištenja Androida, iPhonea i iPada dao je nekoliko savjeta o načinu brzog nadopunjavanja baterije pametnih telefona u slučaju kada imate jako malo vremena za punjenje, a nemate vanjski punjač te vam je bitna svaka crtica, odnosno svaki postotak baterije.

Kingsley-Hughes tako savjetuje korištenje kvalitetnih i snažnih punjača – punjač za iPad jedan je od najbržih punjača koje ima i koristi ga za punjenje baterije gotovo svih uređaja koje posjeduje. Razlika u brzini punjenja kada koristi ovaj punjač u odnosu na druge punjače jest "prilično zapanjujuća" – npr. za punjenje baterije iPhonea 6 Plus s punjačem za iPhone treba mu više od tri sata (vrijeme potrebno da se prazna baterija napuni do 100 posto), dok je s punjačem za iPad to vrijeme kraće za oko sat vremena. Također, pohvalio je i Amazonov 9W PowerFast punjač za Kindle te napominje kako nije primijetio da brzo punjenje negativno utječe na vijek trajanja baterija.

Osim korištenja boljeg punjača, za maksimalno brzo punjene baterije potrebno je staviti telefon u zrakoplovni mod kako se baterija tijekom punjenja ne bi trošila – prema Kingsley-Hughesu baterija u zrakoplovnom modu može se napuniti dvostruko brže.

Ako očekujete neki važan poziv ili mail i ne možete telefon staviti u zrakoplovni mod, onda ga nemojte uopće koristiti tijekom punjenja – nemojte telefonirati, surfati internetom pa čak niti provjeravati koliko je napunjen jer svako aktiviranje telefona, odnosno ekrana i WiFi-ja dodatno troši bateriju, odnosno utječe na njeno sporije punjenje.

Također, savjetuje skidanje futrole telefona i držanje uređaja na što hladnijem mjestu tijekom punjenja – baterije se sporije pune kada su vruće pa uklonite futrole (to se pogotovo odnosi na tanke gumene futrole) koje bi mogle zagrijavati telefon, odnosno bateriju, a poželjno je staviti telefon na neko hladnije mjesto.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti