Pfizer i BioNTech poručili: Spremni smo isporučiti prve doze cjepiva, samo javite kamo

Prvi Europljani, cjepivo bi mogli primiti već u nedjelju, 27. prosinca.

Hina | 21.12.2020. / 17:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Laboratoriji BioNTech i Pfizer priopćili su u ponedjeljak da su "spremni" dopremiti svoje cjepivo protiv COVID-19 zemljama Europske unije, pošto ga je u ponedjeljak odobrila Europska agencija za lijekove.

Spremni smo početi isporuku prvih doza cjepiva čim dobijemo odobrenje EU-a, rekao je u priopćenju predsjednik njemačke kompanije BioNTecha Ugur Sahin.

Ovaj dan je posebno uzbudljiv za BioNTech (...) Sretni smo što smo korak bliže možebitnoj dopremi prvog cjepiva u Europu kako bismo pridonijeli suzbijanju te smrtonosne pandemije, dodao je, obraćajući se iz Mainza, gdje je sjedište njegova laboratorija.

Ako Europska komisija izda odobrenje, spremni smo početi isporuku cjepiva na mjesta koja odrede vlade diljem EU-a, rekao je pak Albert Bourla, glavni direktor američke kompanije Pfizera.

Europska agencija za lijekove u ponedjeljak je odobrila Pfizer/BioNTechovo cjepivo, prvo koje bi se moglo staviti na europsko tržište radi suzbijanja pandemije COVID-19.

Europska komisija treba sada službeno potvrditi to odobrenje kako bi cijepljenje stanovništva moglo početi.

Prva cjepiva primijenit će se već u nedjelju, objavila je ranije Komisija.

EU je naručio gotovo 200 milijuna doza cjepiva BioNTech/Pfizer, uz mogućnost nabave još 100 milijuna doza.

Cjepivo je dokazano djelotvorno u 95 posto slučajeva, pokazala su sveobuhvatna klinička ispitivanja koja su provele te kompanije.

Nekoliko zemalja, među kojima Sjedinjene Države, Velika Britanija i Kanada već su odobrile to cjepivo i počele cijepljenje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti