Pljuska Europskog suda Komisiji: Apple ipak ne mora uplatiti 13 milijardi eura Irskoj

Iz Europske komisije ne odustaju od borbe protiv "ilegalne državne pomoći tvrtkama" te će se vjerojatno žaliti na odluku suda.

Martina Čizmić | 15.07.2020. / 13:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europski sud donio je odluku kojom poništava odredbu Europske komisije prema kojoj je Apple trebao platiti Irskoj 13 milijardi eura poreza.

Kako je navedeno u obrazloženju presude, Komisija nije uspjela dokazati da je Irska povoljnijim poreznim odredbama pogodovala Appleu.

Podsjetimo, Komisija je 2016. donijela odredbu prema kojoj američka kompanija mora uplatiti u irski proračun 13 milijardi eura. Procijenili su da je upravo toliko Apple "uštedio" zahvaljujući dogovoru s irskim vlastima tijekom 20 godina poslovanja.

Apple (Foto: AFP) Ima i toga: Dobili od Applea 14 milijardi eura i još se žale

Slika nije dostupna Apple mora platiti najveću poreznu kaznu u povijesti Europe

Već tad je odluka bila kontroverzna jer je Apple tvrdio kako nisu dužni ni centa, a Irska je odlučno odbijala taj novac. Tako su zajedno odlučili pobiti Komisijinu odluku.

Iz Applea su istaknuli kako su zadovoljni presudom Europskog suda jer su od početka isticali kako nije bilo bilo koliko poreza plaćaju, već gdje ga plaćaju.

Najveći smo platiše poreza na svijetu i znamo koliku ulogu porezi imaju u društvu. Apple je, u posljednjem desetljeću, platio više od 100 milijardi dolara poreza na dobit diljem svijeta te još desetke milijardi drugih poreza, istaknuli su iz Applea.

I u irskoj vladi zadovoljni su presudom. Ističu kako nikad nisu pogodovali Appleu, već da je ta tvrtka plaćala poreze u skladu s irskim zakonima.

Povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager istaknula je kako će Komisija pomno razmotriti presudu prije bilo kakvih daljnjih pravnih poteza, ali i dodala kako će nastaviti s borbom protiv, kako kaže "ilegalne državne pomoći tvrtkama".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti