Ploviti prije „sistematskog“ pregleda broda može se pretvoriti u skupo ljetovanje, ali zato su tu "doktori za brodove"

Platforma koju koriste "doktori za brodove" u budućnosti bi mogla biti dodatno nadopunjena digitalizacijom baze podataka broda.

Martina Čizmić | 18.08.2021. / 07:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Baš kao što vodimo računa o tome da nam je automobil ispravan i radi, kako bismo ga mogli bezbrižno voziti, isto vrijedi i za brodove (bez obzira na njegovu veličinu). No, dok ako ostanete u kvaru s automobilom uvijek možete pozvati pomoć na cesti, s brodovima je nešto drugačije. I upravo je zato bitno provjeravati sigurnost i ispravnost plovila prije nego što se uputimo na pučinu. 

Kao i čovjek, pa tako i brod, treba proći svoj sistematski pregled jednom godišnje da bi se utvrdili mogući kvarovi i nepravilnosti plovila. Stručna pomoć ključno je rješenje ovog problema, a dolazi u obliku mlade i talentirane startup tvrtke Jadran tehnika koja svojim znanjem i vještinama preuzima odgovornost i brigu o brodu na način da odrade „sistematski pregled“ plovila prije nego pramac presiječe val.

Ivan Krcatović, idejni začetnik i direktor Jadran tehnike ističe kako često zanemarivanje manjih kvarova može dovesti do onih budućih, većih problema na plovilu. Upravo zbog toga nužno je odraditi cjelokupni pregled brodskog sustava, a tu na scenu stupaju "doktori za brodove". 

Ulogu i potrebu tržišta za doktorom za brodove prepoznali su zbog učestalih problema s kojima su suočeni vlasnici brodova i potrebi da se odradi dijagnostika cijelog broda, kako bi se brzo i ciljano uklonio kvar. Krcatović je, kao strojar s velikim iskustvom, došao je do ideje o cross – platformi, softverskom  rješenju koje upravlja radom ispitne stanice za provjeru stanja broda. Riječ je o platformi, koju je moguće koristiti na računalu ili mobilnom uređaju, koja osim što omogućava ispitivanje stanja broda, ujedno radi i certificiranje brodskih uređaja u realnom vremenu.

Prilikom razvoja ideje i otvaranja startup tvrtke bili smo svjesni kako smo na dobrom putu, s obzirom da nije bilo usluge ispitnog centra sukladno ISO normama. Isto tako nije postojala mogućnost certificiranja kvalitete i ispravnosti opreme te izdavanje garancije za servisirani dio, ističe Krcatović.

Platforma prikuplja mjerne podatake iz senzora, koje uspoređuje sa zadanim ISO normama. Prednost ove platforme je što istovremeno kontrolira sve brodske zahtjeve, od potrošnosti materijala i komponenti, promjene svojstva materijala do stanja brtvila, ventila, pumpe, cilindara...

Svaki je brod, ističu u Jadran tehnici, svoja priča i zato je za svakog potrebno izraditi bazu podataka, odnosno „karton“ broda. Tek nakon što se obavi cjelokupna dijagnoze može se pristupiti otklanjanju pojedinih problema.

Kako je riječ o kompleksnom sustavu, čije su komponente međusobno uvjetovane, svaki nedostatak ne možemo sagledavati kao pojedinačan, već kao dio funkcioniranja cjelokupnog organizma broda. Na taj način baza podataka služi za sve buduće popravke i intervencije, naglašava Krcatović.

Usluga Jadran tehnike u budućnosti će imati i širu primjenu, napominje Krcatović, sukladno tehnologiji i potrebama tržišta. Daljnji razvoj vidi u digitalizaciji baze podataka broda.

Uz pomoć pametnih senzora, u realnom vremenu, pratilo bi se stanje broda, uz mogućnost alarmiranja u slučaju pojave problema. Ova vrsta usluge omogućila bi sigurnu i mirnu plovidbu vlasnicima, uz saznanje da je tim za hitnu intervenciju uvijek spreman da im pomogne, pri pojavi i najmanjeg problema, dodaje Krcatović.

U poslovnom razvoju, ističe Krcatović, naišao je na neočekivani problem. S obzirom na to da je riječ o platformi koja integrira multidisciplinarna znanja s područja elektrotehnike, strojarstva, brodogradnje, obrazovani kadar je ključna komponenta funkcioniranja tvrtke, ali ujedno predstavlja i ključan problem.

Mladim ljudima s fakulteta nedostaje praktičnog rada, poznavanja modela rješavanja realnih problema s kojima se mogu suočiti na terenu. Često se problemu ne prilazi na sustavan način već se samo „krpi“ trenutni nedostatak, istije Krcatović.

ICT Županija je i do sada temeljila svoj rad na umrežavanju svih zainteresiranih dionika, institucija, pojedinaca, tvrtki. Ali tijekom proteklih godina i velikog broja startup tvrtki, koje je podržala, prepoznala je potrebu kapacitiranja praktičnih znanja i vještina mladih studenata. Upravo stoga, jedan od modela koji predlaže Krcatović, a to je razvoju studentskog poduzetničkog mindseta je upravo ono u što ICT Županija intenzivnije kreće ove jeseni u suradnji s FESB-om i drugim fakultetima.

Projektno rješavanje konkretnih problema, predloženih od strane poduzetnika, a što bi studentima omogućilo usvajanje primjenjivih znanja i vještina, ojačavši njihovu tržišnu konkurentnost, model je u kojem svi dionici imaju koristi, zaključuje Krcatović.

Osim važnosti umrežavanja, za nove, mlade tvrtke, ističe Ivan, ključna je i financijska podrška.

GrowIT natječaj, koji je realiziran u okviru projekta ICT županija i web platforme Digitalna Dalmacija, pokazatelj koliko potencijala postoji u našoj županiji, govori Krcatović.

Jadran tehnika jedan je od jedanaest najperspektivnijih startup-ova, s područja Splitsko-dalmatinske županije, koja je dobila 100.000 Kn bespovratnih sredstava, koja će im omogućiti dovršiti razvoj započetog projekta.

Za mene je bilo izuzetno važno što je natječaj bio „user friendly“. Prijava nije bila opterećena bespotrebnom papirologijom i oduzimanjem vremena, kojeg mi mladi poduzetnici imamo najmanje, izjavio je Krcatović,

Iako se suočavaju s brojnim problemima na tržištu, tim iz Jadran tehnike naglašava kako su prepoznati od strane korisnika, što im omogućava daljnji razvoj poslovanja. Komparativnom prednošću smatraju to što su jedina tvrtka u Hrvatskoj, koja se bavi ovom vrstom usluge, ali i u tome što je Hrvatska izuzetno konkurentna na razini EU po pitanju cijene i kvalitete rada.

Ova mlada, perspektivna tvrtka, uz izvrsnu ideju i znanje, ima mogućnost ponuditi jednu novu vrijednost hrvatskom, ali i svjetskom tržištu, uz pravu financijsku podršku onih koji znaju prepoznati viziju i predvodnike u novim segmentima tržišta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti