Pogled koji oduzima dah! Rijetki će moći uživati u ovakvu prizoru

Za pet godina američka kompanija Axiom prema ISS-u trebala bi lansirati poseban modul koji će se spojiti s postajom, a imat će dio za posadu, za istraživanje i proizvodnju te opservatorij.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.01.2020. / 14:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Život i rad u svemiru postat će realnost, smatraju u kompaniji Axiom, koja je jučer postigla dogovor s NASA-om koji bi mogao biti prvi korak prema svemirskom turizmu na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Slika nije dostupna NASA najavila otvaranje "hotela za robote" u svemiru

NASA je tu kompaniju odabrala za razvoj prvih naseljivih komercijalnih modula koji će se moći povezati s ISS-om. Moduli bi trebali omogućiti edukaciju astronauta, znanstvena istraživanja i tehnološke demonstracije u niskoj orbiti, komentirali su iz NASA-e. Među inima, to znači da će osim astronauta, znanstvenika i istraživača, na tom modulu svoje mjesto pronaći i svemirski turisti koji će biti spremni platiti cifru za takvo riskantno i nezaboravno putovanje.

Nakon dobivanja ugovora s NASA-om kreće razvoj modula koji će se povezati s ISS-om, a koji bi prema svemiru, odnosno Međunarodnoj svemirskoj postaji trebao poletjeti u drugoj polovici 2024. godine – ako sve bude išlo po planu, naravno. Osim dodatnog mjesta za smještaj astronauta, modul bi uključivao i prostor za istraživanje i proizvodnju, ali i opservatorij iz kojeg će se pružati najljepši pogled na Zemlju.

Međunarodna svemirska postaja ISS (Foto: NASA) Kolači u svemiru: Na ISS poslana specijalna mikrovalna pećnica radi "povijesnog kulinarskog eksperimenta"

Osim što je to prvi korak prema turizmu na ISS-u, to je i prvi korak Axioma vlastitoj privatnoj svemirskoj postaji koja bi u budućnosti mogla odvojena od Međunarodne svemirske postaje. Planovi su svakako iznimno ambiciozni, no kompanija zapošljava ljude koji znaju "ponešto" o svemiru te je na njezinu čelu bivši rukovoditelj programa ISS-a Michael Suffredini, a dio kompanije i Charles Bolden, bivši astronaut i bivši zaposlenik NASA-e.

Izvor: Tech Crunch
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti