Policija koristi nove tehnologije za borbu protiv kibernetičkih, ali i "običnih" kriminalaca

Korištenje digitalnih strategija i podataka, kao i kreativno partnerstvo s javnim i privatnim partnerima smatraju se ključnima za pomoć policiji u rješavanju kriminalnih aktivnosti na području bez granica.

Martina Čizmić | 26.06.2018. / 13:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Napredak tehnologije i brzina kojom ju kibernetički kriminalci koriste za kriminalne aktivnosti prisiljava i policiju na prilagođavanje. Novi modeli za nadzor korištenja podataka, digitalizacija, organizacija javnog i privatnog sektora i raznovrsnije vještine daju policiji šansu u borbi protiv novih izazova globalnih kriminalnih aktivnosti.

U PwC-ovoj studiji „Policija u umreženom svijetu“ dvadeset i pet visokih policijskih dužnosnika iz Australije, Kanade, Nizozemske, Norveške, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva govorilo je o svojim iskustvima u borbi protiv kriminala u kaotičnoj eri brzih tehnoloških i društvenih promjena.

Nasilje u obitelji, zlostavljanje djece i starijih osoba te seksualno ropstvo odvijaju se iza zatvorenih vrata, dok je digitalizacija, i kibernetički kriminal koji je ona omogućila, donijela sa sobom vrstu kriminalne aktivnosti koja je skrivena i bez granica.

U analizi najnovijih objedinjenih, javno dostupnih podataka potrebnih za studiju, pojava takozvanog složenog kriminala porasla je u razdoblju od 2010. do 2015. godine u prosjeku za više od 25 posto diljem Australije, Engleske i Walesa, Nizozemske i Švedske. To uključuje kaznena djela kao što su seksualna zlodjela, prijevare i djela vezana uz drogu (krijumčarenje i posjedovanje).

Istovremeno je broj tradicionalnih kaznenih djela, uključujući krađe, krađe vozila, provale, pljačke i teške napade u istom razdoblju u prosjeku pao za gotovo 10 posto u svih šest zemalja.

Policija je na "prijelomnici"

Demografske promjene, urbanizacija i imigracija također utječu na zajednice koje imaju sve veća iskustva i očekivanja od policije, dok kriminalci imaju pristup novim tržištima i alternativnim lancima nabave.

Studija je utvrdila da ovi događaju ugrožavaju i sposobnost policijskih organizacija da budu korak ispred kriminala i, prije svega, percepciju javnosti da jesu. Mnogi policijski dužnosnici izjavili su da je policija na „prijelomnici“.

No isto tako bili su jednoglasni da su najučinkovitija rješenja vrlo obećavajuća kao novi načini za suočavanje s tim izazovima.

Na policiju javnost i dalje uglavnom gleda pozitivno, s dobrim razlogom rekao je George Alders, globalni PwC-ov lider za usluge u sektoru javne sigurnosti. Još više ohrabruje činjenica da iako su izazovi s kojima se mnoge policijske organizacije suočavaju stvarni, bilo od prekograničnih mreža koje koriste podatke za počinjenje zločina ili od porasta djela vezanih za drogu i seksualnih djela, za te izazove postoje i stvarni odgovori.

Policijski dužnosnici istaknuli su golemi potencijal kojim analize podataka i veliki podaci mogu potaknuti nove pristupe, uključujući identifikaciju područja i pojedinaca koji su najizloženiji zločinima i šteti, čime se policijski resursi mogu učinkovitije usmjeriti na ispunjavanje zahtjeva.

Zločinci mogu zloupotrebljavati podatke, ali sami podaci također su prijatelji policije. Imaju ogroman potencijal kao alat u borbi protiv kriminala. Ako se uspješno primijene, tehnologija i podaci imaju potencijal promijeniti način rada policije, omesti kriminalitet i poboljšati produktivnost, dodao je Alders.

Policijski dužnosnici također su rekli da je sve bolje razumijevanje da policija radi u širem ekosustavu koji uključuje i druge organe vlasti, poput pogranične kontrole i protuterorizma.

Uspješni primjeri iz prakse

U izvješću se navode mnogi primjeri uspješnih policijskih inicijativa i naglašava naše uvjerenje da već postoje neka kreativna rješenja za rješavanje ovih izazova, koja uključuju sljedeće:

· U Kanadi policija u Vancouveru kombinira civilne stručnjake na visokoškolskim ustanovama i računalne algoritme kako bi se došlo do prediktivnih policijskih modela koji predviđaju gdje bi se mogli dogoditi određeni zločini, prema poštanskom broju.

· U Norveškoj policija je napravila korake u korištenju digitalizacije tako da svi različiti elementi policije - službenici na terenu, tehničari i drugi - paralelno rade na slučaju, a ne sekvencijalno. Kad je zločin počinjen, policija će snimiti audiozapise na mjestu događaja i učitati ih izravno u policijske sustave kako bi stručnjaci mogli provesti analizu koja je potrebna u stvarnom vremenu, dok službenici na licu mjesta nastavljaju sa svojim poslom.

· U Ujedinjenom Kraljevstvu policija je implementirala inovativan plan zapošljavanja, poznat kao Police Now, u nastojanju da osobama s diplomama i profilom lidera omogući da postanu policijski službenici. Misija je transformirati zajednice, smanjiti kriminal i povećati povjerenje javnosti u policiju zapošljavanjem i razvijanjem izvanredne i raznolike skupine pojedinaca koji će biti vođe u društvu i u policiji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti