Polovica je čovječanstva na internetu i društvenim mrežama

Društvene mreže odavno su prestale biti izbor “geekova” jer danas ih koriste gotovo svi koji se spajaju na internet

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 09.08.2017. / 09:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Teško je više cijelu priču promatrati iz kuta fenomena jer društvene mreže doista više nisu fenomen nego integralni dio naših života. Uostalom, to dokazuje svako novo statističko izvješće koje se pojavi u javnosti. Iznimka nije ni posljednje iza kojega stoje kompanije “We Are Social” i “Hootsuite”, a ono otkriva zaista fascinantne brojke koje su obradile treći kvartal 2017. godine. U navedenom razdoblju stvari izgledaju ovako: na svijetu trenutačno ima 7.524 milijardi ljudi, od toga ih pristup internetu ima otprilike polovica, odnosno 3.819 milijardi. Aktivnih korisnika društvenih mreža ima 3.028 milijardi, a od toga čak 2.780 milijardi koristi društvene mreže sa svojih mobilnih uređaja.

Zamjetan je i trend povećanja ukupnog broja korisnika u svim obrađenim kategorijama u odnosu na posljednje izvješće iz travnja ove godine. Tako je broj korisnika interneta na globalnoj razini povećan za 0.2% (povećanje od 8 milijuna korisnika), broj aktivnih korisnika društvenih mreža za 4% (121 milijun), broj korisnika mobilnih uređaja za 2% (92 milijuna), a broj aktivnih korisnika društvenih mreža s mobilnih uređaja za 3% (82 milijuna). Što se tiče ukupnog broja korisnika pojedine društvene mreže, na vrhu se gotovo ništa nije promijenilo…

Najpopularnija društvena mreža na svijetu i dalje je Facebook koji koristi 2.047 milijardi ljudi, druga je najpopularnija platforma YouTube s 1.5 milijardi korisnika, među prvih su pet još WhatsApp i Facebook Messenger, oba s po 1.2 milijardi korisnika, odnosno WeChat s 938 milijuna aktivnih korisnika. Primjetno je i kako pristup s mobilnih uređaja sve više preuzima dominaciju u odnosu na korištenje društvenih mreža s desktop-računala, što se posebno dobro može zaključiti iz brojki vezanih za Facebook, koji čak 87% korisnika posjećuje upravo s mobilnih uređaja.

Kao što Facebook dominira na tržištu društvenih mreža, tako je Googleov Android najpopularniji među mobilnim operativnim sustavima jer internetu pristupa 72.9% korisnika koji imaju upravo Android uređaje. Slijede Appleov iOS s udjelom od 19.4% odnosno drugi operativni sustavi sa 7.7%. Cjelokupno izvješće možete pregledati ovdje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti