Poruka Appleu: "Imamo moćniji telefon od novog iPhonea"

Iz Huaweija su najavili kako pripremaju Mate 10, pametni telefon koji će biti još snažniji od nadolazećeg iPhonea 8

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.07.2017. / 10:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dosad su objavljene brojne glasine o najjačem Appleovu telefonu iPhoneu 8, a iako na njegovo službeno predstavljanje moramo sačekati još više od mjesec dana, već otprilike znamo što možemo očekivati od ovog uređaja. Veliki ekran koji pokriva skoro cijeli prednji dio telefona, najjači procesor na tržištu, odličnu kameru, mogućnost bežičnog punjenja, vodootpornost itd.

No, Richard Yu, šef odjela potrošačke elektronike Huaweija prošlog je tjedna u intervjuu za Bloomberg rekao kako njegova kompanija priprema još moćniji uređaj od novog iPhonea, Mate 10: Imat će izdržljiviju bateriju, veliki ekran, bolje mogućnosti fotografiranja i brojne druge opcije koje će nam pomoći u borbi s Appleom.

Huawei je treća najveća mobilna kompanija na svijetu s još većim ambicijama – prošle godine najavili su kako je njihov dugoročni plan preuzimanje vodećeg mjesta na globalnom mobilnom tržištu, odnosno prestizanje trenutno nedodirljivih Samsunga i Applea.

Ostvarivanje ovog plana neće biti nimalo jednostavno jer, nakon što su prošle godine isporučili 139 milijuna pametnih telefona, za ovu godinu planiraju isporuku između 140 i 150 milijuna telefona. Također, Huawei će odustati od razvoja jeftinijih uređaja s malom prodajnom maržom – iako s prodajom takvih telefona mogu uvelike povećati svoj udio na tržištu, s njima ne mogu ostvariti dovoljan profit.

Huaweijev odjel potrošačke elektronike, koji osim telefona uključuje i pametne satove, tablete i druge gadgete, ostvario je porast od 36 posto u prvoj polovici godine, što je manje od prošlogodišnjeg rasta koji je iznosio 42 posto. Što se tržišta smartphonea tiče, prema IDC-u u prvom kvartalu kontrolirali su skoro deset posto tržišta, dok su u Kini zauzeli prvo mjesto s najvećim udjelom na tržištu pametnih telefona. Krajem prošle godine Eric Xu, jedan od nekoliko rotirajućih izvršnih direktora kompanije upozorio je na rastuće troškove koji negativno utječu na profitabilnost Huaweija te je pozvao sve u kompaniji na promjenu kulture i rezanje nepotrebnih troškova, upozorivši na nesigurnost u 2017.

Planovi za budućnost uključuju na nastavak širenja na strana tržišta, a prioritet će im biti "zemlje sa zdravom ekonomijom" poput europskih zemalja, Kine i Japana.

Izvor: Bloomberg
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti