Povijesni dan za električna vozila: Počinju isporuke prvih modela Tesle 3

Danas počinju prve isporuke Teslinih Modela 3, a prvi model ide u garažu Elona Muska koji ga je dobio na poklon

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.07.2017. / 07:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Elon Musk i svi ljubitelji njegove kompanije dugo su čekali ovaj dan jer večeras počinju isporuke prvih automobila Teslina Modela 3. Mnogi smatraju kako je ovo povijesni dan za tržište električnih vozila. Ovo je automobil koji nam je bio obećan na početku razvoja ove industrije, rekao je za Wired Terry O’Day iz kompanije EVgo i dodao kako je riječ o prvom vozilu za masovno tržište koje je cjenovno pristupačno i od korisnika ne traži nikakve kompromise poput nekih drugih e-automobila. Početna cijena Teslina Modela 3 iznosi 35 tisuća dolara, dok će se za model sa svim opcijama i dodatnom opremom trebati platiti puno više. No, zahvaljujući poticajima za kupovinu električnih vozila, Model 3 u Kaliforniji moći će se nabaviti već za samo 25 tisuća dolara.

Prvi model ovog automobila dobit će šef kompanije Elon Musk kao poklon za 46. rođendan, a većina prvih vlasnika Modela 3 također će biti zaposlenici Tesle i SpaceX-a. Danas će ključeve za ovaj automobil dobiti 30 ljudi, u kolovozu će vozila preuzeti još sto ljudi, broj isporuka u rujnu trebao bi iznositi 1500, dok bi do prosinca broj proizvedenih automobila trebao iznositi 20 tisuća i konstantno će se povećavati. Tesla će sve do sredine sljedeće godine isporučivati automobile koje su korisnici još ranije naručili, a oni koji danas naruče Model 3, dobit će ga tek nakon toga, dakle u drugoj polovici 2018. Prema Muskovou planu, Tesla bi 2018. trebala napraviti više električnih vozila od svih ostalih proizvođača automobila zajedno u 2016.

Osim povoljnijom cijenom, Teslin Model 3 može se pohvaliti i s odličnim performansama – do 60 milja na sat (skoro 100 km/h) ubrza već za 5,6 sekundi, a domet mu iznosi skoro 350 kilometara s jednim punjenjem baterije – korisnici mogu nadograditi bateriju, što je naravno, dodatni trošak. Umjesto upravljačke ploče ovaj automobil ima veliki ekran osjetljiv na dodir (dijagonala iznosi 15 inča, dakle 2 inča je manja u odnosu na ostale modele), pogon je na stražnje kotače, s tim da je moguće kupiti i model koji ima pogon na sva četiri kotača.

Sa sve većim brojem električnih vozila, Tesla će povećati i infrastrukturu za punjenje automobila pa tako do kraja ove godine planiraju povećati broj superbrzih postaja za punjenje na 10 tisuća, dok će broj sporijih punjača povećati s 9 na 15 tisuća do kraja 2017.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti