Povijest se ponavlja: Hrvati velikim interesom ponovno srušili stranice Europskog mediteranskog seizmološkog centra

Građani su uznemireni i traže informacije kako bi bili sigurni da podrhtavanje koje osjete nije samo u njihovim glavama.

Martina Čizmić | 04.01.2021. / 09:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad god Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) zabilježi potres na području Hrvatske, jedno je sigurno - uskoro počinje navala korisnika koji traže informacije. Tako je bilo i nakon potresa u Zagrebu u ožujku, kad su građani svako, pa i najmanje podrhtavanje osjetili i prijavljivali EMSC-u. Čak su se, u šali nazivali "ljudskim seizmografima". Otkako je zabilježen prvi jaki potres u Petrinji 28. prosinca, situacija se ponavlja te EMSC bilježi još veći interes korisnika s naših prostora.

Slika nije dostupna Hrvati svojim interesom "srušili" poznati servis koji prati potrese diljem Europe

Posljedice potresa (Ilustracija: Getty) Na stranici koja prati potrese objavljuju uvrede i neumjesne komentare, a neki čak i - prodaju piliće

A to znači i da njihov IT-jevac Fred ima pune ruke posla. Jer interes je toliko velik da njihovi serveri to ne mogu izdržati. Zato im je Twitter postao "rezervni" kanal na kojem obavještavaju ljude kad se internetska stranica sruši. 

U nekoliko su navrata napominjali kako prebacuju svoje sustave u cloud kako bi izdržali navalu Hrvata, no to je posao koji traje neko vrijeme i za koji je potreban novac. A EMSC je neprofitna i nevladina organizacija koja uspješno djeluje od 1975. godine  zahvaljujući svojoj mreži senzora diljem Europe i Mediterana.

Stoga ne iznenađuje što se sve češće u komentarima ističe kako bi Hrvati trebali donirati novac i EMSC-u jer im stalno ruše servere. Iz EMSC-a, zasad, stoički podnose te "DDoS" napade hrvatskih korisnika u svako doba dana i noći. A svi oni koji žele donirati mogu to napraviti putem njihove službene stranice.

 

 

Inače, ako je EMSC nedostupan, tu je hrvatski Seizmološki zavod koji objavljuje često na Twitteru, ali i na svojim službenim stranicama.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti