Povratak legendarnog branda: Krajem godine stižu Nokijini telefoni

Kompanija koju su osnovali bivši zaposlenici Microsofta i Nokije krajem godine počinje s prodajom mobilnih uređaja pod Nokijinim brandom

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.08.2016. / 08:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Sredinom prošlog desetljeća prije nego je Apple predstavio iPhone i dok Samsung nije bio niti blizu vodećeg mjesta na mobilnom tržištu, ovim je tržištem dominirala finska Nokia. No, kako se nisu na vrijeme prilagodili novitetima i promjenama koje je na mobilno tržište donio Apple s iPhoneom, tijekom sljedećih godina prodaja njihovih telefona rapidno je padala iz kvartala u kvartal, a iako su neki analitičari vjerovali kako se spas za Nokiju nalazi u Androidu, oni su se odlučili za suradnju s Microsoftom i razvoj telefona koji će raditi na mobilnim Windowsima. Bio je to početak kraja za ovu kompaniju koju je na kraju Microsoft kupio, ali s njom nije uspio konkurirati Appleu, Googleu, Samsungu i drugim mobilnim kompanijama tako da su na kraju otpisali većinu vrijednosti Nokije, a veliki dio zaposlenika dobio je otkaz.

Dio tih bivših zaposlenika i direktora iz Microsofta, odnosno Nokije osnovali su novu mobilnu kompaniju – HMD, a zahvaljujući dogovoru o licenciranju s kompanijom Nokia Technologies, za svoje mobilne uređaje moći će koristiti Nokijin brand. Posljednje informacije vezane uz HMD kažu kako do kraja godine planiraju predstaviti tri ili četiri mobilna uređaja (telefona i tableta) koji će raditi na Androidu. Prema PC Worldu, HMD će predstaviti telefone koje će imati ekrane dijagonale 5,2, odnosno 5,5 inča (navodno će to biti Quad HD OLED ekrani), pokretat će ih Qualcommov Snapdragon 820 procesor, imat će 22,6MP kameru te će biti vodootporni. Informacije o opcijama koje će imati tableti još nisu poznate.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti