'Prekrasni telefoni s razumnom cijenom': Google predstavio dva nova telefona i tablet

Nexus 5X dolazi s 5,2 inčnim ekranom i cijenom od 379 dolara, dok će cijena Nexusa 6P s 5,7 inčnim ekranom iznositi 499 dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.09.2015. / 09:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Model Nexus telefona kojeg je Google predstavio prošle godine razočarao je veliki broj ljubitelja ove kompanije jer je za mnoge bio prevelik (dijagonala ekrana od čak 6 inča) te je njegova cijena bila puno veća u odnosu na ranije modele. Google je taj problem ove godine odlučio ispraviti predstavivši dva nova modela pametnih telefona (jedan 'klasičan' smartphone i phablet) koji se mogu pohvaliti odličnim dizajnom i hardverom te pristupačnom cijenom. S obzirom na brojne glasine koje su mrežom kružile danima i tjednima prije službenog predstavljanja, sve informacije o predstavljenom hardveru znali smo još ranije.

U suradnji s LG-jem ova je kompanija tako predstavila Nexus 5X, model s dijagonalom ekrana od 5,2 inča rezolucije 1920x1080 piksela koji radi na Snapdragon 808 procesoru, ima 2GB RAM-a, 12MP kameru s kojom se mogu snimati 4K videozapisi te sa stražnje strane ima senzor otisaka prstiju. Ono što će mnogima biti najvažnije vezano uz Nexus 5X jest njegova cijena te će se u SAD-u model sa 16GB memorije prodavati po cijeni od 379 dolara (bez potpisivanja ugovora s operaterima), što je prilično povoljno.

Nexus 6P ima veći ekran (dijagonala 5,7 inča rezolucije 2,560x1,440 piksela), pokreće ga snažni Snapdragon 810 procesor i ima 3GB RAM-a. Kao i model Nexus 5X, i ovaj smartphone ima 12 MP kameru s kojom se mogu snimati 4K videozapisi i senzor otisaka prstiju, a oba modela rade na novoj verziji operativnog sustava Android Marshmallow. Cijena većeg Nexusa u SAD-u iznosi 499 dolara (no, početni model dolazi s 32GB prostora za pohranu podataka), što je povoljnije u odnosu na konkurentske uređaje s velikim ekranima poput iPhonea 6S Plus i Galaxyja Note 5, odnosno Edgea 6S Plus.

Konkurencija snažnih telefona i phableta čija je cijena manja od 500 dolara sve je veća, a takvi su uređaji sve napredniji i snažniji, zbog čega bi u budućnosti Apple i Samsung mogli imati problema, opisali su trenutno stanje na mobilnom tržištu na ZDNetu, uz komentar kako su novi Nexusi 'prekrasni telefoni s razumnom cijenom'.

Osim telefona, Google je predstavio i konvertibilni tablet – Pixel C koji ima 10,2 inčni ekran i dodatnu tipkovnicu (poput iPada Pro i Microsoftovog Surfacea), radi na Nvidia Tegra X1 procesoru te ima 3GB memorije. Riječ je o 'novoj generaciji računarstva', naglasili su iz Googlea prilikom predstavljanja ovog hibridnog uređaja čija će cijena iznositi 499 dolara za 32GB model, odnosno 599 dolara za 64GB model, dok cijena tipkovnice iznosi 149 dolara.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti