Šok iz Brazila: Preminuo volonter koji je sudjelovao u ispitivanju cjepiva AstraZeneca

Iako je preminuli bio dobrovoljac u kliničkom testiranju cjepiva, primio je placebo, a ne cjepivo pa se testiranje može nastaviti.

A.T. | 21.10.2020. / 19:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Brazilske zdravstvene vlasti objavile su u srijedu kako je volonter koji je sudjelovao u kliničkom ispitivanju cjepiva protiv koronavirusa proizvođača Astra Zeneca i Oxforda preminuo.

Ipak, regulator javlja kako se testiranje cjepiva nastavlja, a brazilski mediji javljaju kako je preminuli volonter, navodno primio placebo, a ne cjepivo koje se testira. Reuters piše kako vlasti nisu objavile puno detalja o smrti volontera, pozivajući se na povjerljivost podataka. 

Državno sveučilište Sao Paulo koji pomaže koordinirati 3. fazu kliničkih ispitivanja u Brazilu, rekli su kako je volonter brazilski državljanin, ali nisu rekli gdje je živio.

  Slika nije dostupna AstraZeneca nudi Europskoj uniji jeftinije cjepivo od drugih, ali postoji kvaka

Slika nije dostupna Oxford nastavio s ispitivanjem cjepiva koje je prekinuto zbog neobjašnjive bolesti

Slika nije dostupna Nije sve tako crno: AstraZeneca mogla bi uskoro nastaviti ispitivanje cjepiva i do kraja godine znati je li učinkovito

Dionice tvrtke AstraZeneca odmah su pale 1,7 posto.

Brazil i sam planira otkupiti britansko cjepivo i te ga čak i proizvoditi u laboratoriju u Rio de Janeiru. 

U Brazilu je dosad od koronavirusa preminulo više of 154.000 ljudi. Testiranje cjepiva protiv korone te kompanije već je bilo prekinuto nakon što se pacijent u rujnu razbolio. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti