Prevarant iz Litve: Ukrao 100 milijuna dolara Facebooku i Googleu

Uhićeni muškarac, pretvarajući se da je jedan od direktora Quanta Computersa, dogovarao je milijunske narudžbe s Googleom i Facebookom

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.04.2017. / 08:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz američkog Ministarstva pravosuđa prošlog mjeseca objavili informaciju o uhićenju Evaldasa Rimasauskasa iz Litve kojeg sumnjiče za krađu čak sto milijuna dolara – tada su napomenuli kako je riječ o prevarantu koji je, glumeći da je predstavnik jedne azijske kompanije, oštetio dvije velike tehnološke kompanije. Imena tih kompanija nisu objavljena, ali je jedna opisana kao "multinacionalna tehnološka kompanija specijalizirana za internetske servise i proizvode", dok je druga "multinacionalna korporacija specijalizirana za usluge društvenih mreža i servisa", a nakon istrage novinari Fortunea jučer su napokon otkrili imena kompanije oštećenih za čak sto milijuna dolara – riječ je o Googleu i Facebooku.

Način na koji je Rimasauskas prevario Google i Facebook čini se prilično nevjerojatan jer je novac od ovih kompanija izvlačio čak dvije godine, u razdoblju između 2013. i 2015. bez da je itko primijetio. U komunikaciji s predstavnicima Googlea i Facebooka on je koristio lažne e-mail adrese i krivotvorene korporativne dokumente kompanije Quanta Computers tako da su oni mislili da razgovaraju s direktorima Quanta Computersa s kojima su dogovarali isporuku opreme za računala. Nakon potpisanih ugovora, Google i Facebook novac su uplatili na Rimasauskasu (mislili su da ga uplaćuju na račune Quante), a on ga je rasporedio na brojne otvorene račune u Mađarskoj, Cipru, Hong Kongu i Slovačkoj. Kada je ekipa iz Googlea i Facebooka shvatila da je riječ o prevari (postavlja se pitanje kako im je za to trebalo dvije godine, s obzirom da su plaćali za proizvode koje nikada nisu dobili), prevarant je već ukrao sto milijuna dolara. Iz Googlea su za Fortune komentirali kako su, nakon što su otkrili ovu prijevaru, odmah kontaktirali policiju te su uspjeli vratiti ukradeni novac, a većinu ukradenog novca vraćena je i na račun Facebooka.

Evaldas Rimasauskas trenutno je u zatvoru u Litvi te mu prijeti izručenje u SAD, čemu se on i njegov odvjetnik protive i smatraju kako u Americi ne može očekivati pošteno suđenje. Njegov odvjetnik rekao je kako su ga nakon uhićenja agenti FBI-a ispitivali i prijetili mu višegodišnjom zatvorskom kaznom, dok on cijelo vrijeme govori da je nevin i poriče sve optužbe.

Izvor: Fortune
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti