Pri uhićenju vlasnika KickassTorrentsa ključnu ulogu odigrao je Apple

Istražitelji su od Applea tražili (i dobili) informacije o vlasniku iTunes računa koji se putem iste IP adrese prijavio i na Facebook stranicu KickassTorrentsa

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.07.2016. / 06:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada je FBI nedavno zatražio pomoć od Applea pri pokušaju otključavanja iPhonea terorista koji su izvršili napad u San Bernardinu, Tim Cook im je poručio kako će surađivati s istražiteljima, no nije htio niti čuti za ideju otključavanja telefona. Naime, iz FBI-a su od Applea tražili razvoj softvera s kojim će zaobići mogućnost blokade telefona i brisanja sadržaja u slučaju višestrukog krivog upisivanja šifre za pristup iPhoneu, a iz ove su kompanije strahovali da, ako jednom naprave ovakav softver, to bi moglo označiti kraj za privatnost i sigurnost svih korisnika njihovih telefona. Usprkos pritisku FBI-a, ali i dijela američke javnosti (Donald Trump čak je pozvao na bojkot njihovih proizvoda), Apple ipak nije popustio, a FBI je na kraju ipak uspio pristupiti podacima s iPhonea terorista zahvaljujući pomoći jedne kompanije koja nema veze s Appleom.

Prilikom ovotjednog uhićenja vlasnika najpoznatije stranice za pretraživanje i skidanje torrenta, ključnu ulogu, odnosno ključni dokaz koji je pomogao u identifikaciji osobe koja vodi ovu stranicu dao je baš Apple. Kako smo jučer pisali, istražitelji su dio informacija o Artemu Vaulinu dobili kada su se htjeli oglašavati na KickassTorrentsu, dok su najvažnije dokaze dobili od Applea koji su im dali informacije o vlasniku računa na iTunesu – on je krajem srpnja prošle godine putem iste IP adrese obavio određene transakcije putem iTunesa i prijavio se na Facebook stranicu KickassTorrentsa. Istražitelji su od Applea tražili (i dobili) informacije o vlasniku tog iTunes računa, a kada su ih dobili njihov je posao bio puno lakši te je istraga ovog tjedna rezultirala uhićenjem Vaulina u Poljskoj. Još nije poznato kakva je budućnost KAT-a, a američko ministarstvo pravosuđa naredilo je zapljenu domena povezanih s ovom stranicom, kao i sva sredstva s bankovnih računa s kojima se koristio Vaulin, odnosno ekipa s KickassTorrnetsa.  

Izvor: MacRumors

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti